Papağanlar genelde yabani hayvanlar olarak bilinirlerdi. Ancak insanlara yaklaşımları, taklit kabiliyetleri nedeniyle, insanlar çoğu yabani hayvan gibi, papağanları da evcilleştirerek ve eğiterek evlerde beslemeye başlamışlardır. Papağanlar doğada yaşarken kendilerini sağlıklı tutacak yemler veya yiyecekler yerler. Hastalandıkları zamanda çeşitli yem, çamur, kum gibi yiyecekler yiyerek iyileşirler. Ancak evcilleşen ve evde beslenen papağanların hasta olduklarını anlamak bazı izlenimler sonucunda anlaşılabilir. Bu papağanlar arasında, sultan papağanları daha nazik ve kırılgan aynı zamanda da küçüktürler. Muhabbet kuşlarının ardından, evlerde en çok beslenen kuş, sultan papağınıdır. Sultan papağanlarının doğadaki yaşam alanları, suya en yakın olan alanlardır. En taklitçi kuş, sultan papağanlarıdır.
Beslediğiniz Sultan Papağanı Hastalık Belirtileri
Papağan ve diğer evcil kuşlar, her ne kadar evde yaşasalar da, insanlar kadar dayanıklı değildirler. Doğal olarak ta her zaman hastalanmaya müsaittirler. Hastalıklar konusunda, insanlardan daha hassas bünyeye sahip olan papağanlar için ayrı bir hassasiyet gerekir. İyi beslenme, vitamin takviyeleri, soğuk ve cereyandan koruma gerekmektedir. Bütün kuşlarda olduğu gibi sultan papağanlarının da en büyük sorunu bitlenme ve tüy dökme zamanlarıdır. Özellikle bitlenme için gerekli tedaviler yapılmazsa, ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Papağanınızın bitlendiğinde şu şekilde belirtiler görülmektedir. Papağan sürekli kaşınmaya başlar. Aynı zamanda gagası ile tüylerini sıkıştırmaya çalışarak didiklemesi, tüylerini kabarık tutarak, sürekli silkinmesi ve gövdesini bir yerlere sürtmeye çalışması her kuşta olduğu gibi sultan papağında da bitlenme belirtilerinin başında yer almaktadır.
Bitlenme İçin Tedavi Yöntemleri
Papağanınızı bitlerden kurtarmak için eczane veya kuş malzemesi satan yerlerden temin edilebilecek, bit spreyi kullanılmalıdır. Bit spreyi ile tedavi 2 veya 3 gün ara ile birkaç kez uygulanmalıdır. Bit spreyi, kuşun tüm vücuduna, özellikle kanat altına ve boyun bölgesine, yüzüne gözüne bulaşmayacak şekilde sıkılmalıdır. Papağanınızın banyosu da bitlerden kurtulması için önemli yere sahiptir. Ayrıca kafes temizliği de önem arz etmektedir. Bu bitler gözle görülebilecek kadar küçük ve koyu renkte canlılardır. Kuşlar için, en büyük ve tehlikeli asalaklardır. Kuşların kanını emerek, zayıf düşmesine ve hastalanmasına neden olmaktadırlar. Bit spreyi tedavisinin yanında, kafesin içinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi de bitlerden kurtulabilmek için önemlidir.
Papağanınızın Hasta Olduğunu Nasıl Anlaşılır?
Papağan sahibi olarak papağanınızın hastalandığını anlamak için papağanınızın hareketlerini ve dış görünümün izlemeniz gerekir. Bu izlenimlerde dikkat etmeniz gereken belirtiler, Kambur duruş, hareketlerindeki dengesizlik, tüylerini yolması, gagası ile kafesin kenarından sarkması, titreme, davranış değişiklikleri, dışkı değişikliği, tüylerindeki değişiklikler, bacakları ve ayaklarındaki şişlik görüntüleri, nefes almasındaki değişiklikler yani kuşunuzun normal dışındaki birçok hareketi kuşunuzun hasta olduğu veya hastalanacağının önemli belirtilerindendir. Papağanınızın hastalanmasını önlemek için, devamlı izlemeniz düzenli olarak hareketlerini takip etmeniz gerekmektedir. Kuşunuz gözle görülecek şekilde zayıflaması durumunda, hemen bir veterinere götürmeniz gerekir.
Papağanlarla Genellikle Hangi Hastalıklar Gözlenir?
Papağan Humması, kuşların kanında bulunan ve zararlı bakteriler tarafından oluşan bu hastalığın belirtileri, iştahsızlık, nefes güçlüğü, ishal ve gözde çapaklanmadır. Polyoma virüsü, kuşun karında şişkinlik, iştahsızlık, kusma, kilo kaybı gibi belirtileri olan bir virüstür. Bu virüs kuşunuzun hastalanma sebeplerinden birisidir. Pacheco hastalığı özellikle titreme, yeşil ve kıvamsız dışkı ve uyuşukluk gibi belirtileri olan bu hastalık sultan papağını ve diğer kuşlar için ölümcül bir hastalık çeşididir. Giyardiya kisti parazit özelliği olan bu hastalık, başlıca belirtileri ishal, kuşun cildinde kuruluk, kaşıntı ve kilo kaybı şeklinde gözlenebilir. Papağanınızda bu belirtileri gördüğünüzde hemen bir veterinere götürerek gerekli tedavileri yaptırmanız gerekir.
[…] papağanları ile ilgili daha çok bilgi edinmek istiyorsanız https://papaganlar.net/sultan-papagani-hastalik-ve-tedavisi/ ve https://papaganlar.net/sultan-papagani-bakimi-ve-ozellikleri/ yazılarını […]