Sultan papağanları tüy dökümü ne kadar sürer?” sorusu sultan papağanı besleyen ve tüy dökmeleri ile karşılaşan hayvan severlerin akıllarındaki en önemli sorudur. Papağanların tüyleri farklı nedenlerden dolayı dökülebileceği gibi kendileri de yolabilmektedirler.

Papağanların tüy dökmelerindeki akla gelen ilk nedenlerden birisi mevsim geçişleridir. Neredeyse diğer bütün hayvanlarda olduğu gibi mevsim geçişlerinde papağanlarda da tüyler dökülmektedir. Bu durum sadece mevsim geçişi kaynaklı olmakla birlikte papağanlara herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Tüylerin değişmesi ve yenilenmesi için bu tüy dökülmeleri yapılması gerekmektedir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde tüy dökülmeleri yaşanmaktadır. Bu dönemlerde papağanlar kendileri tüylerini yolabildikleri gibi kendiliğinden de döküldüğü görülmektedir. Miktar olarak bakılacak olursa az miktarda ve kısa süreli olmaktadır.

Tüylerin diğer dökülme nedenleri de özellikle papağanların yaşadıkları streslerdir. Papağanları diğer kuşlardan ayıran en önemli özellikleri duygusal olmalarıdır. Yaşadıkları streslerden kaynaklı olarak vücutlarında bulunan tüyleri yolan papağanlara sıkça rastlanmaktadır. Bu stresi tetikleyen birçok farklı neden olabilecektir. Kafeslerinin dar olması, eşlerinden ayrılmaları, sahipleri tarafından yeterli ilgiyi görememeleri, bulundukları ortamda fazla sigara içilmesi ya da ortamdaki karmaşıklıklardan da kaynaklanabilmektedir. Sultan papağanı tüy dökümü nedenleri bu şekilde sıralanabilecektir.

Sultan Papağanı Tüy Dökümü Tedavisi

sultan papağanı tüy dökümü
sultan papağanı tüy dökümü

Sultan papağanlarının yaşadıkları tüy dökülmesi sorununun giderilebilmesi için öncelikle nedenlerinin bulunması gerekmektedir. Tüylerin dökülmesi ile sonuçlanan süreç kontrol edilerek herhangi bir sağlık sorunundan dolayı olup olmadığı tespit edilebilecektir. Eğer sorun stres ve psikolojik bunalım gibi bir durumsa papağanlarınızı rahatlatabilecek bir ortama kafeslerinin taşınması oldukça önemlidir. Kafeslerinin dar olması da bu sorunu tetikleyeceğinden kafeslerinin içinde rahat hareket edip edemediklerinin de kontrol edilmesi gerekecektir.

Papağanların gürültülü ve karmaşa içerisinde bir oda içinde bulunması onları strese sokabilecektir. Bu nedenle öncelikle kafeslerinin yerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak bu süre içerisinde yalnızlaştırırsanız daha kötü sonuçları olacaktır. Bu nedenle ilgi göstermeye devam edilmesi gerekmektedir.

Sultan papağanı tüy dökümü tedavisi vitamin takviyesi de yapılabilmektedir. Vitaminsizlik de tüy dökülmesine neden olabilecektir. Alacağınız önlemler ve uygulayacağınız tedaviler sonucunda bu sorundan kurtulabileceksiniz.

Tavsiye Edilen Bağlantı: Cinnamon Sultan Papağanı