“Sultan papağanı yumurtası boş çıkıyor” sözü genel olarak yumurta sürecinde hata yapıldığı anlamına gelmektedir. Papağan besleyenler ne kadar tecrübesiz olursa olsun ilk kez yumurtluyor olsalar bile sultan papağanlarının yaratılışlarında bu sürecin nasıl olması gerektiğine dair gerekli bilgi var. Genel olarak insanların hatalarından dolayı yumurtlama sorunları ve yumurtaların boş çıkması sorunu görülmektedir. Öncelikli olarak bu süreçte sabırlı olmak size istediğiniz sonuçları verebilecektir.
Sultan papağanı besleyenler belirli bir süre sonra yavru almak istemektedirler. Eğer çift olarak beslenmiyorsa öncelikli olarak yumurta alabilmek için karşı cins sultan papağanına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyacın karşılanması ile birlikte yuvalarına ve birbirlerine alışan papağanlar çiftleşmeye karar verebilirler. Yavru alınması, yumurtalarından yeni çıkan yavruların seslerini şenlendiren evler ve kafese eklediğiniz yuvalıklar içerisinde dolaşan yavruların görülmesi istenilen durumlar arasında yer almaktadır. Ancak bazı durumlarda bu sonuçlar alınamayacaktır.
Öncelikle erkek ve dişi papağanınızın çiftleşebilmeleri için zamana ihtiyacınız vardır. Hemen yavruluğu takar takmaz papağanlarınızın çiftleştirilerek yumurta almanız ve aldığınız bu yumurtaların dolu olması durumu ile karşılaşmayacaksınız. Bu süreçlerden herhangi birinde ya da bazen hepsinde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Sultan Papağanı Çiftleşiyor ama Yumurtlamıyor
Çiftleşme sorununu çözmenizle birlikte “sultan papağanı çiftleşiyor ama yumurtlamıyor” diyebileceğiniz bir durumla karşılaşabilirsiniz. Çifti olmayan dişi papağanların kızgınlık yumurtası denilen eşi olmadan kendiliğinden yumurtalayabileceği yumurtalar da bulunmaktadır. Bu artık çiftleşmek için hazır olduğunu ve çiftleşmek istediği anlamına gelecektir. Siz çiftini getirmeden yumurtlamaya devam eder. Bu durumda olan sultan papağanlarının 12’ye kadar yumurtladıkları görülüştür. Yumurtanın üzerine yatsa da döllenme olmadığından dolayı yavru alma ihtimali yoktur.
Yumurtaların boş çıkmasının en önemli nedeni döllenmenin yapılmış olmasıdır. Bu erkek papağanın sperm sayısında sorun olması nedeniyle olabileceği gibi dönemsel olarak da yaşanılabilen sorunlardan olabilir. Eğer yumurtalar bir seferde boş çıktıysa sürekli aynı sorunu yaşayacaksınız demek değildir. Özellikle papağanın ilk yumurtlamasında boş çıkma sorunu sıkça yaşanmaktadır.
Sultan Papağanı Yumurtadan Yavru Çıkmıyor
Yumurtladıktan sonra yavruların çıkma süresi 18 gündür. Eğer bir aksilik yoksa 18 günün sonunda yumurtalar çatlamaya başlayacaktır. Yumurtanın çatlamasına kadar geçen süre içerisinde yapılan en büyük hatalardan birisi sürekli olarak yuvalığı açarak içerisinde bakmaktır. Özellikle papağanlarınız içinde olduğunda açıp bakmanız mutlaka yapmamanız gereken bir hatadır.
Papağanlar yumurtladıktan sonraki süreçlerinde yumurtaların üzerlerine oturarak yumurtaların sıcak kalmalarını sağlamaya çalışırlar. Genel olarak dişi papağan tünerken erkek papağanların da yumurtanın üzerine oturdukları görülmektedir. Yumurtlamadan sonra çatlayana kadar papağanların mutlaka oturmaları gerekir. Sürekli olarak oturmadıkları durumda yumurtadan yavru çıkmayacaktır. Genel olarak papağan üreticileri tarafından “sultan papağanı yumurtadan yavru çıkmıyor” şeklinde şikayet etmektedirler. Ancak süreçleri doğru yönetmediklerinden dolayı bu sorunu yaşadıklarını bilmek istemezler.
Eğer papağanlarınız yavruluktan itibaren sizlerle birlikte ise bu durumda sizden çekinmeyecektir. Ancak yine de yavruluğu sürekli açmak ve papağanların rahatlarını bozmak size yarardan çok zarar getirecektir. Sultan papağanları ilk yumurtayı yumurtladıktan sonra birkaç gün arayla diğer yumurtaları da yumurtlarlar. Çoğu üretici yumurtaların üzerine not almak gibi bir yol izliyor olsalar da bunun olumsuz sonuçları olacağından çok da tavsiye edilmez. Bu nedenle bir yere not almanız daha sağlıklı olacaktır. Yumurtladıktan sonra günde bir defa ve papağanlar yavrulukta olmadıkları zaman yumurtaları kontrol edebilirsiniz.
Sultan Papağanı Yumurta Kontrolü
Yumurta geldikten yaklaşık 6-8 gün sonra yumurtaların dolu ya da boş olduklarını kontrol etmek için ışıkla içine bakabilirsiniz. Sultan papağanı yumurtaların ışıkla kontrolü karanlık bir ortamda yumurtalara telefon flaşı gibi bir ışık tutarak yapabilirsiniz. Işığı tuttuğunuzda yumurta içinde damarlanmalar görüyorsanız döllenme olmuştur demektir. Yumurta kontrolündeki asıl amaç boş olan yumurtalara papağanların yatarak boşuna zaman kaybetmelerini engellemektir. Bu şekilde içleri boş olan yumurtaları yavruluktan çıkartarak yorulmalarını engelleyebilirsiniz.
Bütün bunları yaparken açtığınız yavruluklarda bulunan papağanları kovmamanız gerekir. Onları rahatsız etmeden istediğiniz gibi kontrollerinizi yapabilirsiniz. Bütün bu süreçlerin tamamlanması ile birlikte yavrular yumurtadan çıkacaktır. Artık yavruların beslenmesi süreci başlayacaktır. Yavru alma niyetinizin oluşması ile birlikte sabırlı olmanız gerektiğini mutlaka aklınızdan çıkartmamanız gerekmektedir. Sultan papağanı yumurtası yavruya ve ilerleyen süreçlerde yetişkin papağanlara dönüşen uzun bir yoldur. Bu yolun sonunun mutlu bitmesi sizin elinizdedir.
Tavsiye Bağlantı : Sultan Papağanı Bilezik
S a sultan papağanım 4 yumurta yaptı flaşla kontrol ettim damarlaşmıştı 18 gün oldu hala aynı