Sultan Papağanı Eş Tutma

Merhaba sevgili papaganlar.net okurları. Bu yazımızda sizlere sultan papağanı eş tutma nasıl yapılır ve sultan papağanı eş seçimi nasıl olmalı gibi sorularınıza cevap bulmaya çalışıyor olacağım.

Bildiğiniz gibi bizler eş seçerken nasıl belli bir kriterler arıyorsak tüm canlılarda da bu durum aynıdır.

Sultan papağanı eşleşmesini anlatmadan önce sizlere kuşlarımızın ergenlikten çıkıp yetişkinliğe geçmesiyle ilgili bilgiler aktarayım. Sıcak iklimlerde yetişmiş kuşlar, soğuk iklimde yetişmiş kuşlara göre çok daha hızlı şekilde yetişkinliğe kavuşabiliyorlar. Yerli kuşlarımız ise uygun ısı ve ışık şartları sağlandığı zaman doğal yaşamına göre daha erken üreme yaşına gelebilmekte. Bu durum erkeklerde 10 aylık, dişi kuşlarda ise 14 aylık olarak baz alınmalıdır. Bunun sebebi yumurtayı çıkaracak olan ve yumurta ile ilgilenecek olan dişi kuştur. Dişi kuşlara bu konuda daha büyük işler düşmektedir. Daha erken eşe atma durumlarında yumurtayı çıkarma esnasında yumurta tıkanması veya yumurta sıkışması diye adlandırdığımız anüsün gerisinde yumurtanın çıkamaması sonucu bağırsaklara yapılan baskı sebebiyle bir şişlik oluşma durumudur. Bu durumun tekrarlanması halinde kuşumuz tekrar yumurta veremeyebilir veya yumurtanın içeride patlaması durumunda iç organlarına zarar vererek sonucu kuşumuzun ölümüne kadar gidebilir.

Peki bir erkeğin veya dişinin yetişkin olduğunu nasıl anlarız?

Erkek papağanlarımız genelde ötüşü ile yetişkinliğe geçtiğini bizlere belli edebilir. Özellikle sabah saatlerinde tok ve melodili ötüşlerle eşleşme çağrısı yaparak yetişkin olduğunu göstermeye çalışır. Tabi ki sadece ötüş tonu ile bunu söylemek mümkün olmayacaktır.

Dişi kuşlarımız ortalama 12 aylıktan sonra yetişkinliğe geçtiğini göstermek için eğer kendini hazır ve güvende hisseder ise kızgınlık belirtisi olarak boş yumurta (kızgınlık yumurtası) yapabilir. Boş yumurta yapmasında ki amaç bize “üremeye hazırım “mesajını vermek istemesidir. Burada dikkat etmemiz gereken dişi kuşumuzu 14-15 aylıktan önce eşe atmaktan kaçınmalıyız.

sultan papağanı eş tutma

Sultan Papağanları tek eşli midir?

Sultan papağanları tek eşli değildir. Ömürleri tek eşle geçmez. Kendi gözlemlerimizle de kanıtlanmıştır. Dönemde 2 veya 3 farklı eşle bile yumurtlama görülebilir. Fakat eşine çok bağlı kuşlardan birisinin eşi ayrıldıktan veya öldükten sonra 3-4 aylık bir süre içerisinde rahatsızlık gösterip bunu bize belli edebiliyorlar. Özellikle sultan papağanları eşine aşkla bağlıdır ama tek eşli değillerdir.

Sultan papağanı doğru eşleme nasıl yapılır?

Doğru erkek ve doğru dişiyi eşlemeyi iki farklı açıda inceleyebiliriz. Birini üretim hane eşlemesi, diğerini de ev ortamında eşleme olarak ele alalım.

Erkek kuşunuz olduğunu varsayarsak yanına alacağınız dişinin en az 1 yaşında olduğuna emin olmalısınız.  Ayrıca dişi kuşun daha önce eşe atılmamış olması ve kızgınlık yumurtasını yapmış olması yumurta dönemini daha hızlandıracaktır. 

Dişi kuşunuz olduğunu düşünürsek erkeğin 1 yaşından büyük ve kur ötüşleri yapıyor olması gerekmektedir.

Eğer üretim hane eşlemesi yapıyor ve üretici olmayı düşünüyorsanız hazır takım almanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü hazır takımların iyi sonuç vereceği garanti değildir. Risklidir.

Örnek verecek olursam 2 yılda 6 kuluçka yavru aldığım takımımı farklı odaya taşıdığımızda bile yavru vermeyi kesebilmektedir veya takım aldığınız kişi yalan söylüyor olabilir. Yani hazır çiftlerden verim alma ihtimali düşüktür.

Sultan papağanı üretmek istiyorsanız Öncelikle bir salma kafese ihtiyacınız vardır. Bu salma kafese 5 dişi 5 erkek gibi bir oranda 5-6 aylık kuşları koymanızı tavsiye ederim. Çok fazla ticari düşünen arkadaşlar 1 yaşında veya üstünde kuşlar alıp daha büyük sorunlar yaşayabilmekte.5-6 aylık kuşun eşleşmesi için önümüzde olan süreyi ticari zamana kaybı olarak görüp büyük kuşlar alındığında üretim hanenize alışma gibi sürelerle aslında daha fazla zaman kaybı yaşanacaktır. Bu sebeple 5-6 aylık kuşları salmaya koyarsanız size, ortamlarına, yemlerine vs. her şeye alışık olup çiftleşme dönemi daha hızlı olabilmektedir. Ayrıca 1 yaşından büyük kuşların gençken nasıl bakıldığına dair bir bilgimiz olmuyor. Genç dönemde iyi bakılan bir kuş hem yumurtaya yatmada hem yavrusunu beslemede hem de yavru sayısında çok daha iyi bir bakıcı ve sağlıklı kuş olmaktadır.

Peki salma kafesimize kuşlarımızı koyduktan sonra eşlemeyi nasıl yaparız?

Bunun için birkaç yöntemimden bahsedeyim.

Sonuç olarak eşleşme üretimin en önemli kısmıdır. Yavru veriminde o kadar ince detaylar vardır ki kuşlarınızın genlerinden gelen anne ve babanın bakıcı olması ve yavru bakımına düşkünlükleri bile üretim yapacağınız kuşlara yansımaktadır. Bu sebepten eşleşmeyi ötelemeden yapmanız gereken bir durumdur. Hazır takım almaktan çok, onların kendi eşlerini seçerek kendi ortamlarına alışmalarına fırsat veriniz. Kuş üretimini ticari olarak görmeden, aşkla ve sevgiyle yaklaşın kuşlarınıza. Sabır gösterin. Eşleşme zamanı gelene kadar sadece yem ile büyütmek yerine her zaman mamalarını, meyvelerini veya sebzelerini verin, sevginizi ve ilginizi hissettirin ki yavru alma zamanı onlar da sizi mutlu etsin. 

Tavsiye Bağlantı : Sultan Papağanı Cinsiyet Ayrımı Nasıl Yapılır?

Aklınıza takılan her soruyu yorumlarda bize sorabilirsiniz.

Hoşça kalın.