Sultan papağanı, kakadugiller ailesinin bir parçasıdır. Bu papağanlar sarı, beyaz ve gri renklere sahip evde beslenilebilen kakadu türüdür.
Sultan Papağanı Nasıl Ayırt Edilir?
Yanaklarında ve kulak bölgesinde sahip oldukları turuncu tüyleriyle diğer papağan türlerinden kolaylıkla ayırt edilebilmektedirler.
Sultan papağanında cinsiyet ayrımı yaparken genel olarak rengine ve sesine bakılmaktadır. Papağanınız soluk renkte ise dişi, koyu bir renkte ise erkek olma ihtimali yüksektir. Özellikle dişi sultan papağanı göz çevresi beyaz ve gri tüylerle, erkeklerin ise sarı ve turuncumsu tüylerle kaplıdır.
Erkek sultan papağanları genellikle konuşkan ve melodili şekilde ötmektedir ve bu şekilde de ayrıştırılabilir. Fakat kesin olarak cinsiyet teşhisi yapılabilmesi için testler bulunmaktadır.
Genel olarak erkek sultan papağanı konuştuğu için insanlar tarafından oldukça rağbet görmektedirler. Bu papağanlar kafeste kapalı kalmaktan hiç hoşlanmazlar gelin görün ki kalabalık ortamda bulunmaktan da oldukça keyif alırlar.
Sultan Papağanının Yaşı Nasıl Hesaplanır?
Sultan papağanlarının yaşını öğrenmek oldukça zordur. Sultan papağanı yaş hesaplama da kesin bir yöntem bulunmasa da bazı verilere ve gözlemlere dayanarak hangi yaş evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
- 0-1 yaş arası yavru sultanların gözleri oldukça yuvarlak, gagaları pürüzsüz ve ayak parmakları da oldukça ince olur.
- 1-8 yaş arasındaki genç sultan papağanları yavrulara göre daha büyük bir vücuda sahiptir. Yıl geçtikçe ayaları kalınlaşmaya ve pütürleşmeye başlar. Aynı zamanda gagalarında da tabakalaşma oluşur. Sultanların en gösterişli olduğu dönemlerdir.
- 8-16 yaş arasına giren olgun sultan papağanları ise artık bu dönemde yavaşlamaya ve oldukça durgunlaşmaya başlamıştır. Gagalarında ve ayaklarında oluşan pütürleşme artmıştır. Diğer zamanlara göre daha az yem yemektedir.
- 16 yaş ve üzerindeki yaşlı sultanlarınız için sağlık sorunları başlar ve oldukça sık hastalanırlar. Gün içerisinde en az 18 saat uyurlar ve yem olarak yumuşak gıda tercih ederler.
Dipnot olarak belirtilmelidir ki petshoplardan satın alınan bu papağan türleri yüzde yüz olmamakla beraber genellikle 0-1 yaş arasındadır. Çok nadir olarak evden getirip petshoptan satılması istenilen kuşlar 1-8 yaş arasında olurlar ve daha yaşlı sultan papağanı bulup satın almak oldukça zordur.
Sultan Papağanlarının Davranışları
Bu papağan türleri diğer papağanlara göre oldukça fazla davranış çeşitliliği sergiler.
Sultanların çoğu, anlatmak istedikleri şey için yaptığı hareketle, bir diğer sultan da aynı hareketi kullanarak aynı şeyi anlatmak istemektedir. Bunun sebebi ise sürü ve sosyal bir şekilde yaşamayı sevmeleridir. Birbirlerinden oldukça fazla şey öğrenirler ve iletişim kurmakta güçlük çekmezler. Özellikle erkek sultanlar konuşmayı hızlı bir şekilde öğrenebilir ve taklit yeteneğini de geliştirebilir.
- Gaga gıcırdatma: Sadece sultan papağanlarının alt gagalarını sağ ve sol tarafa hareket ettirerek çıkarabildiği ses mutlu olduklarını belirtir. Mutlu olan sultanlar genellikle uyumadan önce bu sesi çıkarırlar.
- Ayak toplama: Sultan papağanları aynı insanlar gibidir. Bulundukları ortamın ısısı 25 derecenin altına düştüğünde üşürler ve ayaklarında tüy olmadığından dolayı önce ayakları üşür. Ayaklarını altına alarak ısıtmaya çalışırlar. Bundan dolayı bulundukları ortamın ısısı iyi ayarlanmalıdır. Küçük dostlarımızı üşütüp hasta etmek istemeyiz.
- Kaşınma: Genellikle uykudan önce yaptıkları çok normal bir davranıştır. Papağanınız kendini kaşımaya başladıysa rahatsız edilmemeye ihtiyacı var demektir.
- Yüksek ses ve çığlık atma: Bu davranışın sebebi bulundukları ortamdan rahatsız olmalarıdır. Memnun olmadıkları yerde yüksek sesli çığlıklar atarlar.
- Gaga vurma: Bunu genel olarak erkek sultanlar yaparlar. Bu da onların çiftleşmek istediği anlamına gelmektedir. Gagasını kafesin tellerine vuran bir erkek sultanınız varsa baba olma zamanı gelmiş demektir.
- Eşinin ayağını ısırma: Bu da dişi sultanlarımıza has bir davranıştır. Erkek sultanının ayağını gagalayarak öne doğru uzanır ve tabi ki çiftleşme pozisyonu alır. Bu da onun anne olmak istediği anlamına gelir. Tek yaşayan dişi sultanlarımızın çiftleşme dönemi geldiğinde ise kanatlarını yana düşürür ve öne doğru uzanır. Burada korkulacak bir şey yok sultanınız anne olmaya hazır demektir.
- Seviyeli ötme şekli: Erkek sultanlarımızın dişi sultanlarımıza yaptığı kur şeklidir. Genellikle çiftleşme döneminde yüksek sesli ve alçak sesli öterek dişiye kur yaparlar.
- Gaga açarak yukarıya uzanma: Çok sık yapılmayan bir eylemdir. Fakat kursağını boşaltmak için yaptığı normal bir davranıştır. Sultanınız çok sık bir şekilde bu harekette bulunuyorsa kuş kumuna kontrol edin yeteri kadar var diyorsanız da kalitesine dikkat edin.
- Yemlik ve suluğu yerinden çıkarma: Sultanınız sizi özlemiş. Canı sıkılan ve sahibini yanında görmek isteyen sultanların sıkça yaptığı bir davranıştır. İlgi göstermeniz yeterli olacaktır.
- Kafesin içerisinde kanat çırpmak: Her kuş gibi sultanlarda uçmayı çok sever. Minik dostlarımız için sürekli kafeste kalmak oldukça bunaltıcı olacaktır. Ayrıca kanatları uyuşur ve yoğun bir kan birikimi olur bu da kanatlarında ağrıya neden olur. Bu davranışı gördüğünüzde dostunuzu evin içersinde serbest bırakın ve uçmanın tadına varsın. Tabi bu davranışa gerek kalmadan günlük şekilde kafesten çıkarılması minik dostlarımız için oldukça sağlıklı olacaktır.
- Tıslama: Her hayvanda olduğu gibi sultan papağanları da korktuğunda ve kendini güvende hissetmediğinde kanatlarını açarak tıslama sesi çıkarır. Kendini koruma içgüdüsüyle yaptıkları bu davranışta korunmaya ihtiyaçları var demektir.
- Kendi adını tekrar tekrar söylemesi: Erkek sultan papağanları kelime öğrenmekte oldukça başarılıdır. Özellikle kendi adını öğrenmiş ve sürekli bunu tekrarlıyorsa bu onunla konuşmanız, onu sevmeniz ve kafesten çıkarmanız anlamına geliyor.
Sultan papağanları başının okşanmasından oldukça hoşnut olurlar ve sahibiyle güçlü bir bağ kuran papağanlar sahibinin omzundan ayrılmaz ve sürekli onunla gezmek ister.
Sultan papağanlarının her davranışının altında bir sebep yatar. Sultan papağanı davranışı, bunları anlayabilmek için evcil dostlarınızla zaman geçirmeli ve onlara bolca ilgi göstermelisiniz.
Sultan Papağanı Eğitimi
Sultan papağanı eğitimi oldukça kolay olan bir eylemdir. Yapısı gereğiyle sultanlar çabucak sosyalleşebilir ve omzunuzdan inmez duruma gelir.
Öncelikle yapmanız gereken bir yer belirlemek ve ardından kafesiyle birlikte papağanınızı sessiz ve rahat bir ortama koymanızdır. Yerin önceden belirlenmesi oldukça önemlidir. Eğer sonradan kafesin yerini değiştirseniz bu sultanınızı mutsuz edecektir.
- İlk Gün Yapacaklarınız
Eve geldiği ilk birkaç gün boyunca yemini ve suyunu vererek onu kendi haline bırakarak ortama alışmasını sağlamalısınız. Bu süreçte aile bireylerine ve eve alışması için biraz süreye ihtiyaç duyacaktır. Bu süreçte ele almamalı, ani ses ve gürültü yapılmamalı ve onu ürkütecek hareketlerden kaçınmalısınız. Bu sosyalleşme sürecini uzatabilir.
Birkaç günün sonunda sultan papağanınızla birlikte zaman geçirmeye başlayabilirsiniz. Yumuşak bir ses tonuyla konuşarak ve kafesin dışında ona seveceği yiyecekler ikram ederek başlayabilirsiniz. Öncelikle size yaklaşmada kuşku duyacaktır fakat sabırlı olmalısınız.
- Yanınıza Gelmeye Başladıysa
Yanınıza gelmesi ve sunduğunuz yemeği yemesi artık sizi kabullendiği anlamına gelmektedir. 7/10 gün sonra kafesin kapısını açarak onu dışarı bırakabilirsiniz. Fakat sultanı almak için elinizi kafese soktuğunuzda yavaş olmalısınız.
Sultana yaklaşırken önden değil de yandan yaklaşmalısınız. İlk başta elinize tepki gösterecek çırpınacak hatta ısıracaktır. Fakat ısırsa dahi elinizi hareket ettirmeden bekleyin bu onu korkutmayacaktır. Panik haliyle elinizi kafesten çıkarmanız onun daha fazla korkmasına sebep olacaktır.
Elinizi ısırdığında ses bir tonuyla hayır diyerek elinizi tekrar kafese koyun ve bekleyin. Kısa süre içerisinde size alışacak ve omzunuza gelmeye başlayacaktır. Sık sık onunla konuşun ve muhabbet edin bu onun kelimeleri öğrenmesinde oldukça faydalı olacaktır.