Jako papağanı üretimi yapılarak papağan beslemek isteyenler için özel olarak hazırlanabilmektedir. Afrika Gri Papağan olarak da anılan Jako papağanı ülkemizde Gri Papağan olarak anılmaktadır. Gri ve siyah tonlarda olan bu papağan türünün kuyruk kısmı ise kırmızı ya da bordro olmaktadır. Hem görüntüsü hem de genel olarak belgesellerde görünmeleri ile birlikte en çok bilinen papağan türleri arasında yer almaktadır. Diğer papağan ve kuşlarla kıyaslandıklarında orta büyüklükte olan Jako papağanları yaklaşık olarak 30-35 cm boyutlarında olmaktadır.

Psittacus cinsi papağanların günümüzdeki tek temsilcileri arasında yer alan bu papağan türü diğer papağanlar arasında en zekileri olarak nitelendirilmektedir. Oldukça zeki olmalarının bir sonucu olarak doğru eğitimin verilmesi ile birlikte yaklaşık olarak bin kelime öğretilebilmekte ve sorulan sorulara mantıklı cevaplar verebilmektedirler. Yapılan araştırmalarda 2007 yılında tehdit altındaki türler arasında yer alan Gri Papağanlar, Batı ve Orta Afrika’da yer alan yağmur ormanları doğal yaşam alanları arasında yer almaktadır. Ancak doğal yaşam alanlarında insan eliyle yapılan tahribatlar nedeniyle yaşadıkları büyük ve yaşlı ağaçları bulamamaktadırlar.

Gri Papağan Nasıl Beslenir?

Gir papağanlar doğal yaşam ortamlarında genel olarak tohum, meyve, palmiye cevizi ve bulabilirlerse salyangoz ile beslenmektedirler. Ancak doğal ortamlarında olmayan ve evcilleştirmek için beslenen bu papağanlar için akıllardaki soru “Gri Papağan nasıl beslenir?” olmaktadır. Papağanlar için özel olarak üretilmiş olan yemlerden verebileceğiniz gibi kendiniz de gerekli olan mamaları yapabilirsiniz. Eğer mamaları evde yapacaksanız dikkat etmeniz gereken konulardan birisi hazırlanan günlük menülerde 3-5 farklı besin grubunu yer alması olmalıdır. Çok narin bir hayvan olduğundan dolayı bakımlarına ve beslenmelerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Evinizde hazırlayacağınız katı yumurta, yer fıstığı, mısır, haşlanmış patates, yulaf, sütlü kuru ekmek, meyve, yeşillik, kesilmiş ve küçük parçalar hazırlanmış peynir ya da pişirilmiş et verebilirsiniz. Vereceğiniz doğru olmayan besinler ve yanlış bakımlarının sonuçlarında oldukça narin olan bu türleri hasta edebilirsiniz. Hasta olduklarını iştahsızlık, burun akıntısı, ilgisizlik, ishal ve kanama gibi belirtilerin sonucunda anlayabilirsiniz. Eğer bu belirtileri görürseniz mutlaka bir veterinere göstermeniz gerekmektedir.

jako papagani turleri beslenmesi bakimi

Jako Papağan Bakımı

Jako papağan bakımı oldukça dikkatli yapılması gereken ve mutlaka önem gösterilmesi gereken işlemlerdir. Öncelikli olarak papağanın rahat bir ortamda yaşamasına dikkat edilmelidir. Zamanının çoğunu geçireceği kafesinin doğru konforda dizayn edilmiş olması papağanınızın ömrüne ömür katacaktır. Kafesin papağanın içerisinde rahatça hareket edebileceği kadar büyüklükte olması gerekir. Aynı zamanda altının da ızgaralı olması oldukça önemlidir. Bu şekilde hem papağanın pisliği hem de mamasının artıkları ızgaranın altında birikecektir. Kafesin doğrudan güneş ışığı almayan, rüzgarın etkisinin olmadığı ve sıcak bir ortamda bulunması tavsiye edilmektedir. Afrika’nın sıcak iklimlerinden gelen bu papağanın soğukta yaşaması çok olası olmayacaktır.

Kafesin içerisinde kaliteli zaman geçirebilmesi ve oyalanabilmesi için birkaç farklı türde oyuncak ve tünek olması gerekmektedir. Kafese koyduğunuz yemlik ve sulukların haftada en az 2-3 defa, kafes ızgarasının 2 defa, ve kafesin de en az ayda 1 defa doğru şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda papağanların banyo yapmayı sevdikleri de unutulmamalıdır. Ancak soğuk mevsimlerde ayda 1 ya da 2 defa ve kesinlikle gündüz saatlerinde; sıcak mevsimlerde ise ayda 3-4 defa banyo yaptırmanız gerekmektedir. Özellikle akşam saatlerinde yaptıracağınız banyoların sonucunda sabaha kadar ıslak kalacakları için hasta olmaları kaçınılmaz olacaktır.

Jako Papağanı Türleri

Jako papağanı türleri açısından da oldukça dikkat çekicidir. Bu papağanların 2 alt türü bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 33 cm olan türü Kongo jakosu daha çok Fildişi Sahili’nin güneydoğusu, Batı Kenya, Tazmanya’nın kuzeybatısı, Zaire’nin güneyi ve Angora’nın kuzeyini de içine alan geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Kara renkli gagası, kiraz kırmızısı kuyruğu ve parlak gri tüyleri bu papağanların fiziksel özellikleri arasında yer almaktadır.

Diğer bir türü de Timneh jakosudur. Diğer türe göre daha küçük boyutlarda olan bu tür, kestane rengi kuyruğu, koyu kömür rengi tüyleri ve alt çenesine kadar olan kısmı parlak boynuz renkli olan fiziksel özellikleri ile dikkat çekmektedir. Yukarı Gine ormanları, Sierra Leone, Mali’nin güneyi ve Fildişi Sahilleri’ni içine alan geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Jako papağanı konuşturmak için bu tür daha elverişlidir.

Jako papağanı ile ilgili daha çok bilgi almak isterseniz tavsiye bağlantılardan diğer içeriklere ulaşabilirsiniz.

Tavsiye bağlantı: https://papaganlar.net/jako-papagani-hastalik-ve-tedavisi/https://papaganlar.net/jako-papagani-ozellikleri-ve-bakimi/