Sevda papağanı bakımı diğer papağan türlerinin arasında en küçük papağan cinsi olması nedeniyle biraz zorlu olabilir. Bitmek bitmeyen enerjileri ve sevgi dolu olmaları nedeniyle hayvan severler tarafından evcil hayvan olarak tercih edilmektedirler. Doğru yöntemler tatbik edilip bakılacak olurlarsa 15 yıl kadar yaşadıkları görülmektedir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için sevgiyle birlikte bakım yapılması gerekmektedir. Aynı cinse mensup 9 ayrı Sevda papağanı aslında Agapornis cinsine verilen ortak isimdir. Bu cinslerden şeftali yüzlü sevda papağanı, cennet papağanı, maskeli sevda papağanı evcil olarak beslenebilmektedir.
Diğer kuş ve papağan türlerinde olduğu gibi Sevda papağanları da kafesleri içerisinde rahatça hareket etmek isterler. Eğer yeteri kadar büyük olmayan bir kafese hapsederseniz papağan sinir hastası olacak ve zamanla kendisine zarar vermeye başlayacaktır. Kafeslerinin içerisine istedikleri zaman çiğneyecekleri çiğneme oyuncaklarını koymanız da istedikleri zaman bu oyuncaklarla oynamalarına imkan vereceksiniz. Bu papağan türü sürekli olarak bir şeyler çiğnemeye bayılırlar. Kafes içerisine koyacağınız tüneklerin en az 10 cm uzunluğunda ve 1 cm çapında olması gerekmektedir. Diğer papağan türlerinde olduğu gibi kafesin altında ızgara bulunması ve kafeslerin direk güneş alan ya da rüzgar alan yerlere konulmaması gerekmektedir.
Sevda Papağanı Beslenme
Sevda papağanı beslenme süresinin belirli aralıklarda ve sürekli olması gerekmektedir. İnsanlar arasında konuşulduğu gibi dengeli beslenme olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Verilen öğünlerde mineral, vitamin, lif, karbonhidrat ve protein mutlaka bulunmalıdır. Verilen yemlerin haricinde sebze ve meyvelerin verilmesi doğru bir beslenme sağlayacaktır. Armut, elma, kivi, muz, turp, kuş otu, maydonoz, ıspanak, hindiba, koçanlı mısır ya da havuç yaprağı verebileceğiniz meyve ve sebzeler arasında yer alacaktır. Ancak bitkisel besinlerin sürekli olarak verilmesi papağanı ishal yapacağından onun ölümüne kadar götürecek bir sürecin de başlamasına neden olabilecektir.
Papağanların beslenmesinde alışkanlıklarının ani değişikliklerinden kaçınılması gerekmektedir. Özellikle sahiplenen yavru papağanların kendi istediğiniz besinlerden ziyade belirli bir süre eski tükettikleri yemleri yemelerine devam etmeleri gerekmektedir. Bu ve bunun gibi birçok kritere önem vererek papağanınızın 10-15 sene arasında yaşamasına yardımcı olabileceksiniz.
Sevda Papağanı Nasıl Eğitilir?
“Sevda papağanı nasıl eğitilir?” papağan sahiplenmek isteyen hayvan severlerin en çok merak ettikleri sorular arasında yer almaktadır. Ancak burada asıl istenilen gün boyu ötmesi ise Sevda papağanı tam da size göre olacaktır. Diğer bütün canlılarda olduğu gibi alışkanlıkların değiştirilmesindense kendi alışkanlıklarını edinmesini sağlamak daha mantıklı olacaktır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de yavru papağanların eğitilmesi gerekecektir. Henüz yavru iken sahiplendiğiniz papağanınızı istediğiniz gibi eğitebilirsiniz. Ancak bu üzerinde çok çalışmanız gereken ve sabırlı olmanızın sonucunda alacağınız bir hediyedir.
Öncelikli olarak yapılması gereken işlem papağanınızın size güvenmesini sağlamak olacaktır. Bunun gerçekleştirilebilmesi için papağanınızla uzun vakit geçirmeniz gerekmektedir. Eğer ayırdığınız vaktin sonunda size alıştığını düşünüyorsanız elinize gelmesi için de pratik yapmaya başlayabilirsiniz. Elinize alışması için öncelikle tünekle antreman yapmanız gerekecektir. Elinizde tuttuğunuz tüneğin üzerine çıkmasını sağladığınız papağan için bir sonraki aşama olan elinize çıkmasını için gereken pratiği yapmaya başlayabilirsiniz. İlk etapta avucunuz içerisine koyacağınız yemlerle elinizin aslında iyi ve güvenilir bir yer olduğunu aşılamaya başlayabilirsiniz. Yapacağınız uzun antremanların sonunda elinizde yem olmadan gelmesini sağlayabilirsiniz. Sevda papağanı beslemek isteyen kişiler papağanın evcilleşmesini ister. Henüz yetişkin evrelerine erişmemiz olan papağanlar yapacağınız işlemler için sabır göstermeniz karşılığında oldukça çabuk evcilleşebilecektir.
Sevda Papağanı Yaşının Belirlenmesi
Sevda papağanı yaşının belirlenmesi için papağanın gagası ve gagasının üzerinde bulunan kahverengi banda bakılır. Yavru papağanlarda burun deliği daha belirgindir. Yavrularda gaga kahverengiye yakın turuncudur. Bu renk zaman içinde kırmızılaşır. Bu özellik kırmızı gagalı papağanlar içindir. Gagası beyaz olan sevda papağanlarında kahverengi olan gaga zaman içinde beyaza dönüşür. Gagası tamamıyla beyaz olduğunda bu papağanın 3 aylıktan daha büyük olduğuna işaret eder.
Sevda papağanlarında cinsiyet belirlemesinin yapılabilmesi için DNA araştırması tekniği kullanılmaktadır. Fakat bazı ayrımlar yine cinsiyet belirlenmesi için kullanmak mümkün olacaktır. Dişi sevda papağanlarında kuyruklar genellikle aynı uzunlukta ve düz biterken erkek papağanların kuyrukları daha oval bir yapıya sahip olması ile bilinmektedir. Sevda papağanı cinsiyet belirlenmesi bu şekilde de yapılabilecektir.
Sevda papağanları ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz tavsiye linkleri okuyabilirsiniz.
Tavsiye linkler: https://papaganlar.net/sevda-papagani-bakimi-ve-ozellikleri/
https://papaganlar.net/sevda-papagani-hastalik-ve-tedavisi/