Evcil hayvan bakımı oldukça önem gerektiren bir işlemdir. Yanlış bilinenin aksine evde evcil hayvan bulundurmak herhangi bir mikrobik ortam oluşturmamaktadır. Aksine hayvan için doğru ortam oluşturulduğu zaman hem onun daha mutlu olması hem de ev içerisinde sizlerin daha huzurlu olmasına katkısı vardır. Hatta evde hayvan besleyen kişilerin küçük bebekleri veya çocukları var ise onların gelişimleri açısından da evcil hayvan beslemek oldukça katkı sağlayıcı bir durumdur. Peki, evde hangi hayvanlar beslenebilir? Evlerde kedi, köpek, kuş, balık, Su kaplumbağası ve Papağan gibi birçok canlıyı beslemek mümkündür. Pek çok kişi konuşkan ve sosyal olması açısından evde papağan beslemeyi tercih etmektedir. Pek çok papağan türünü evde beslemek mümkündür. Bunlardan bir tanesi de sevda papağanıdır. Ülkemizde cennet papağanı ve sevda papağanı sık sık karıştırılan papağan türleridir. Cennet papağanı Sevda papağanının türünün içerisinde bulunan bir papağan türüdür.
Sevda Papağanın Özellikleri
Sevda papağanlarının 9 farklı türü vardır. Genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Sevda papağanları oldukça sosyal canlılardır. Bu canlılar güçlü ve büyük gagalara sahiptirler. Farklı renklerde Sevda papağanlarını görebileceğiniz gibi tüm renkleri kombin etmiş türleri de mevcuttur. Bu papağan türlerinin boyları 12 ile 18 santim arasında değişmektedir. Sevda papağanlarının tüyleri kısa ve küttür. Eğer sevda papağanı beslemeyi düşünüyorsanız biraz gürültülü canlılar olduğunu unutmamalı, ona göre bir ortam ayarlamalısınız. Bu papağan türlerinin sesleri kaba ve oldukça şiddetlidir. Konuşma yetenekleri çok gelişmiş olmayan papağan türleri olduğu bilinen bu tür iyi bir eğitim ile bazı kelimeleri tekrar edebilecek düzeye gelmektedirler.
Sevda Papağanının Bakımı
Sevda papağanları yalnız yaşamayı sevmeyen türlerdir. Bu sebeple de papağandan iki tane almanız daha iyi olacaktır. Çünkü bu papağan türleri eşlerine ve aşklarına oldukça düşkündürler. Tek besleyeceğiniz sevda papağanına oldukça büyük ilgi göstermeniz gerekmektedir. Bu durum zor olacağı için çift olarak Sevda papağanı edinmeniz bu canlının daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Sevda papağanları evde kafes dışında bulundukları zaman ev eşyalarına zarar verebilecek özelliklerde olduğu için Buna göre bir düzenleme yapmanız hem papağanın zarar görmemesi hem de eşyalarınızın zarar görmemesi için oldukça önemlidir. Bu canlılar genel olarak sahibi evdeyse sahibinin omuzunda ve başında durmaktan mutluluk duymaktadır. Bu sevimli canlı türlerinin en sevdiği şey oyun oynamaktır. Bu canlı türünün kafesine oyuncak olarak ballı kemirme çubukları halatlar salıncaklar renkli toplar koyabilirsiniz. Haftada bir kez bu küçüğün kafesine temizlemeniz onun daha mutlu olmasını sağlayacaktır. Suyunu ise gün içerisinde mutlaka temizlemeniz gerekmektedir. Gün içerisinde sevda papağanı sık sık kafesinden çıkarmanız da daha sosyal ve mutlu olmasına katkı sağlayacaktır.
Tavsiye Bağlantı: Sevda Papağanı Hastalık ve Tedavisi
Sevda Papağanlarında Beslenme
Sevda papağanı beslenmesi içinde ayrı bir önem göstermeniz gerekmektedir. Bu papağan türü yoğun yeşillik yediği zaman ishal olabilmektedir. Bu sebeple papağanı beslerken yoğun yeşili kullanımından uzak durmanız doğru olacaktır. Bu papağan türünün beslenme alanı oldukça geniştir. Genellikle karışık tohumları yemeği çok seven türü farklı besinlerle beslenmenizde mümkündür. Cennet papağanlarını üreme dönemlerinde farklı seçenekler ile beslemek daha doğru olacaktır. Kuşunuzun stresini alabilmek için onu bal çubuklarıyla beslemeniz daha enerjik ve mutlu olmasını sağlayacaktır. Dönemlerine göre beslenme sistemi oluşturmanız gereken Sevda papağanlarına yulaf vermek tüy değişimleri zamanında oldukça etkilidir. Eğer papağanınızın zayıf olduğunu düşünüyorsanız ve biraz kilo almasını istiyorsanız onu keten tohumu ile bekleyebilirsiniz. Ayrıca papağanınızı Hindistan cevizi, elma, badem kabuğu gibi besinlerde vererek besleyebilirsiniz. Sebze olarak da yeşil biber, kırmızı biber Maydanoz sapı gibi besinlerle papağanı besleyebilirsiniz. Papağanınızı ne ile beslerseniz besleyin mutlaka sınırında bir besleme yapmanız önemlidir Ayrıca Sevda papağanlarını mürekkep balığı kemiği, yeşil yapraklı meyveler ve virgülün çeşitli tohumlar, kenevir tohumu, buğday, sarı kırmızı ve darı gibi birçok şeyle besleyebilirsiniz.
Sevda papağanlarını çok seviyorum fakat besleme konusunda biraz endişelerim var. bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? sitenizde diğer papağanların özelliklerine ve bakımlarına da baktım ama sevda papağanlarının bakımları çok mu zor? ölmesinden çok korkarım, sonuçta o da bir can 🙁
bakımı çok zor değil ama diğer türlere nazaran sevda papağanlarını alıştırmak biraz daha zor olabiliyor. eğer sıkılmayacaksanız ve kendinize güveniyorsanız ilgi konusunda, alın derim. 🙂