Papağan sahiplenenlerin akıllarındaki en önemli sorunlardan birisi “papağan nasıl ele alıştırılır?” olmaktadır. Özellikle papağan yetiştiriciliğinde bir şeyler elde etmek istiyorsanız emek vermeniz ve sabırlı olmanız gerekmektedir. Kısa süreler içerisinde çok fazla sonuç elde edemeyeceğinizi mutlak bilmelisiniz. İşte papağanın ele alıştırılması için uygulamanız gereken yöntemler:

1-) Papağanın Güvenini Kazanmak

Papağanın elinize gelmesi için size mutlaka güvenmesi gerekmektedir. Papağanlar sürekli olarak kendileri ile ilgilenmelerini isterler. Yalnız kalmak onlara göre değildir. Hatta yalnız kaldıkları için kendilerine zarar veren ve strese giren papağan türleri olduğu bilinmektedir. Günde birkaç defa elinizi papağanın kafesinden içeri sokarak zararsız olduğunu gösterebilirsiniz. Ancak elinizi sokarken papağanı korkutmamaya, ilk etapta ona dokunmamaya ve kafesi sallamamaya dikkat edin. Bir  süre bu şekilde sadece elinizi uzatırken ilerleyen süreçte elinizden yem uzatabilirsiniz.

2-) Tahta Tünek Uzatmak

Papağanınızın kafesinde de bulunan ve üzerinde durdukları tünekler en güvendikler yerler arasında yer almaktadır. Papağanın ele alınabilmesi için bu tahtaları kullanabilirsiniz. Kafesinden çıkarttığınız tahta parçasını elinize alarak papağanın onun üzerine çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yapılmasındaki ana amaç elinize olabildiğinde yaklaştırmaktır. Çok fazla uzun olmayan tahtaları papağanınızın göğsüne doğru tutarak üzerine çıkmasını sağlayabilirsiniz. Ancak diğerlerinde olduğu gibi kesinlikle bunda da zorlama yapmamanız gerekmektedir. Sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın!

Papağan Nasıl Ele Alıştırılır İşte 5 Yöntem

3-) Göğsüne Dokunun

Tahta ile işiniz bittikten sonra yapacağınız iş artık parmağınızın zararsız olduğunu göstermeye kaldı. Kafesinin içine elinizi soktuktan sonra parmağınızı yavaşça papağanın göğsüne doğru götürün. Eğer tedirgin olduğunu, gerginleştiğini görüyorsanız durmanız gerekmektedir. Elinizi hareket ettirmeden sadece bekletmeniz bu süreçte elinizin zararlı olmadığını görmesi için yeterli olacaktır. Yavaşça göğsüne doğru götürdüğünüz parmağınızla göğsünü okşayın ve aynı zamanda papağanınızın adını söyleyin. Bu ona bir sinyal gibi gelecektir. Eğer bunda başarılı olursanız papağanınız parmağınızın üzerine çıkmıştır bile.

4-) Sevgi Gösterin

Papağanınıza sürekli olarak sevgi gösterin. Eğer kendini sevdirirse kafasının arkasında bulunan kısmı nazikçe sevebilirsiniz. Aynı zamanda doğal tohumlardan, sebzelerden ve meyvelerden papağanınızın en sevdiği yiyeceği bilmeniz gerekiyor. Papağanların en sevdikleri yiyecekler bu süreçte size ödül olarak yardımcı olacaktır.

5-) Kafesteki Tüneğe Parmağınızı Uzatın

Tahta tünek parçasının tam ucuna kendi parmağınızı dayayın. Papağan parmağınızın sanki tahtanın devamı olarak algılaması gerekiyor. Belirli bir süre geçtikten sonra yavaşça parmağınıza doğru gelerek üzerine çıktığını göreceksiniz. İlk etapta parmağınızı sabit tutmayı unutmayın. Bu süreçte parmağınızın güvenilir olduğunu anlaması gerekiyor. Güvenilir olduğunu anlaması ile birlikte hareket ettirerek kafesinden dışarı çıkartmanız gerekmektedir. Ancak yine yavaş ve ani hareket ettirmemeniz oldukça önemli. Kafesten çıkartılan papağan alışkın olduğu alandan dışarı çıktığı için tedirgin olacaktır. Ancak sizin elinize gelecek kadar güvendiyse bu süreçte de sizin güveniniz sayesinde sorun yaşamayacaktır. Yine de siz kapı ve pencerelerin kapalı olduğuna emin olmalısınız. Elinizden kalktıktan sonra pencereden ya da kapılardan dışarı uçabilirler. Bu nedenle oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir.

Papağan eğitimi uzun sürebilecek potansiyele sahiptir. Bu süreçte kesinlikle sabırlı olmalı ve yaptığınız diğer işleri bırakarak uzun süre papağanınızın eğitimine zaman ayırabilecek olmalısınız. Sahiplendiğiniz papağanların da bir canlı olduğunu unutmamanız gerekiyor. Nasıl siz insan olarak istemediğiniz şeyleri yapmak için çok fazla istekli olmayacağınız gibi papağanlarınızın da çok fazla istekli olamayacaklarını unutmamalısınız. Bu nedenle bütün süreçlerde dikkatli olmanız ve papağanınızı zorlamamanız gerekiyor. Yapılacak olan işlemlerin olumlu sonuç verebilmesi için mutlaka süreçleri doğru yönetmelisiniz. Özellikle papağanların diğer kuş cinslerine göre neredeyse sohbet edebilecek kadar eğitilebilecek kadar zeki olduklarını da bilmelisiniz.

Sadece ele nasıl alınacağından ziyade diğer birçok eğitimin de doğru bir şekilde uygulanacak süreçlerden ibaret olduğunu bilmeniz gerekiyor. Aynı zamanda henüz yavruyken gerekli eğitimlerin verilmesi daha kısa süreler içerisinde daha çok sonuç alabilmenize yardımcı olacaktır. Yaş olarak büyük olan papağanların alışkanlıklarından vazgeçirilmesi ve gerekli eğitimlerin verilmesi pek de kolay olmayacaktır. Aynı zamanda papağanın ilk eve getirildiği gün ona eğitim vermek için göstereceğiniz ilgi yaşadığı stresten uzaklaşmasına yardımcı olabilecektir. Papağanın ele alıştırılması için en doğru zaman evinize ilk getirildiği gün olabilir. Bu nedenle eğitimlerine ilk günden başlayabilirsiniz.