Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

Papağan ailesinin en küçük üyesi olan muhabbet kuşu bakımı ve beslenmesi kolay, cıvıl cıvıl bir hayvan. Eğlenceli tavırları ve geveze oluşuyla çok cana yakın. Hem seslerin benzerini çıkarma konusunda da pek yetenekli.

Ancak ne yazık ki bazı sorunlar onun keyfine gölge düşürebiliyor. Muhabbet kuşunda kaşıntı onlardan biri. Böyle bir durum sıklıkla yaşanıyorsa bir veterinere başvurmakta fayda var. Çabucak iyileşmesi için bazı ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

Muhabbet Kuşlarında Kaşıntı Sebepleri

  1. Tüy Dökme: Tüm kuşlar tüy dökme mevsiminde kendi kendini kaşıma ihtiyacı duyar. Muhabbet kuşları çoğunlukla her yıl 1-2 kez tüy değiştirir. Bu olağan bir süreçtir. Kuşun hasta olduğunu göstermez. Tam tersine her şeyin yolunda gittiğini haber verir. Dolayısıyla tüy değişim zamanında kaşıntı olması normaldir.
  2.  Mantar Hastalığı: Muhabbet kuşu hastalıkları içinde en yaygın olanlardan biridir. Kuşun yeteri kadar su içmemesi, strese girmesi, açık yem ile beslenmesi gibi faktörler buna yol açabilir. Ayrıca kafesini belli aralıklarla temizlememek, A vitamini yetersizliği, travmalar, virüs enfeksiyonlarının sebebiyet verdiği hasarlar, kursağının normalden daha uzun sürede boşalması da mantar hastalığı yapabilir. Muhabbet kuşuna veteriner tavsiyesi olmadan antibiyotik verilmemeli ve onun bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir.

 Yoksa bu da mantar rahatsızlığını beraberinde getirebilir.

  •  Muhabbet kuşu kaşıntı sorunu ile karşılaşsın istemiyorsanız ona dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız lâzımdır. Çünkü elinizdeki bakteri ve mikroplar kaşıntı problemini tetikleyebilir.
  • Kuşunuz, vücudunda bit olduğu için kaşınıyor olabilir. Kaşıntı sürekli bir hâl aldıysa, muhabbet kuşunuzun tüylerini gagası ile sıkıştırarak didiklediğini, silkindiğini ve gövdesini bir eyrlere sürtmek için uğraştığını gözlemliyorsanız bitlenme ihtimali üzerinde yoğunlaşmalısınız.
  • Diğer dış parazitler de muhabbet kuşunda kaşıntı nedenleri arasındadır. Bitler haricinde kırmızı akarlar da buna örnektir. Sorun dış parazitlerden kaynaklıysa kuşunuz huzursuz olacak, özellikle akşamları sesler çıkarma, sıçrama gibi belirtiler gösterecektir. Kafesinin bir yanına geceleyin beyaz bir bez koyarak birkaç saat bekletirseniz parazit olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Uyuz hastalığına yakalanan muhabbet kuşları da sürekli kaşınır.

Muhabbet Kuşlarında Kaşıntı Nasıl Giderilir?

  • Muhabbet kuşlarında kaşıntı tedavisi, problemin nedenine yöneliktir. Bunun sebebi dış parazitler ise, bir petshoptan ya da eczaneden bit ilacı satın alarak kuşu ilaçlamanız fayda sağlayacaktır. Nitekim bit olmasa bile bunu düzenli olarak yapmak her zaman için önerilir.
    • Uyuz, mantar hastalığı veya parazitlerden kuşkulanıyorsanız veterinere danışarak bildireceği ilaçları kullanmalısınız.
    • Banyo yaptırırken suya 7-8 damla elma sirkesi de eklemelisiniz. Böylece kaşıntısı hafifleyecektir.
    • Vitamin takviyesi de kaşıntının azaltılmasında etkilidir.
    • Kafesini deterjanlı kaynar su ile yıkayıp durulamalı ve toz ilaçlarla ilaçlamalısınız. Kafesin hijyenine ve kuşunuzun bakımına her zamankinden daha çok özen göstermelisiniz.
    • Muhabbet kuşlarında kaşıntıya çözüm için, -sorun bitlenme ise- eczanelerden ya da petshoplardan temin edeceğiniz bit spreylerinden de yararlanabilirsiniz. Bu tedaviyi birkaç gün arayla tekrarlamalısınız. Bit spreyini kuşun tüm gövdesine, özellikle kanatlarının altına ve boyun bölgesine sıkmalısınız. Fakat gagasına, gözlerine ve yüzüne sıkmaktan kaçınmalısınız.

Kuşunuzun en kısa zamanda bu problemden kurtulması dileğiyle!

Tavsiye Edilen Bağlantı : Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?