Muhabbet Kuşu Yem Dışında Ne Yer?

Muhabbet kuşları evlerimize neşe katıyor, renkli görünümleri ve hareketli yapılarıyla kendilerini sevdirmeyi başarıyor. Muhabbet kuşları yemden başka ne yer? sorusu da bu sevimli hayvanın bakımını üstlenenler tarafından merak konusu oluyor.

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki muhabbet kuşları genellikle tohum ağırlıklı besleniyor. Muhabbet kuşu yemleri kırmızı, sarı ve beyaz darı; nijer tohumu, keten, şalgam, buğday, kenevir, ayçekirdekleri ve yulaf gibi besin maddeleri içeriyor. Bu yemlerin zengin bir içeriği olsa da muhabbet kuşunu tek yönlü beslemekten uzak durmak gerekiyor.

Muhabbet Kuşu Yem Dışında Neyle Beslenir?

  1. Ayva, kiraz, ananas, çilek, erik, kavun, dut, şeftali, armut
  2. Mandalina, elma, portakal ve muz kabukları
  3. Karalahana
  4. Ispanak
  5. Haşlanmış patates ve haşlanmış pirinç
  6. Kereviz sapı, patlıcan, salatalık, domates ve biber
  7. Şalgam yaprağı
  8. Marul (Gereğinden çok verilirse muhabbet kuşu ishal olur.)
  9. Pancar yaprağı (Muhabbet kuşu beslenmesi için faydalı olsa da aşırı miktarda yedirmekten kaçınılmalıdır. Yoksa kemik gelişimi olumsuz etkilenebilir.)
  10. Brokoli ve karnabahar (Sık sık tüketebilir.)
  11. Et (Bol miktarda protein içerdiği için muhabbet kuşunun daha zengin beslenmesinde rol oynayacaktır. Pişmiş tavuktan küçük bir parça verilmesi yeterlidir. Buna ek olarak ‘un kurdu’ da verilebilir.)
  12. Çavdar, buğday, yulaf ve pirinç (Bunlar ıslatılarak verilir.)
  13. Sarımsak tozu, kinoa, bulgur ve esmer pirinç (Muhabbet kuşuna vermeden önce su ile nemlendirilir. Bunların hiçbiri yoksa, buğday ekmeğini su ile ıslatıp yedirmek de olur.)
  14. Dal darı (Muhabbet kuşları ne yer? diye düşünüyorsanız buna bayılacağından emin olabilirsiniz.)
  15. Mürekkep balığı kemiği (Kalamar olarak bilinen bu balığın kemiği muhabbet kuşları için doğal kalsiyum takviyesidir.)
  16. Mercimek, bakla, bezelye
  17. Fındık, badem
  18. Maydanoz (Fazla tüketirse halsiz düşebilir ve kalsiyum eksikliği başlayabilir.)

Muhabbet Kuşu Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Suyunu her gün yenileyin. Çeşme suyu kullanmayın. Çünkü musluktan akan su klor içerir.
    • Meyve ve sebzeleri kuşunuzun menüsünden eksik etmeyin! İster püre hâline getirin, ister dilimleyin ya da ince ince veya küp küp doğrayın; seçim sizin. Normal şekilde de verebilirsiniz. Fakat iyice yıkamaya, taze ve diri olmalarına dikkat edin. Pişirmeden vermeye çalışın ki içerisindeki vitaminler kaybolmasın.
    • Yeteri kadar besin vermeye özen gösterin fakat bunu yaparken abartılı davranmayın. Aksi takdirde sağlığı bozulacaktır.
    • Muhabbet kuşu ne yer? sorusuna verdiğimiz cevaplar tahıl ve sebzelere yönelik olsa da yumurta kabuğu ve haşlanmış yumurta da verilebileceğini ekleyelim. Ancak bu, haftada bir defadan fazla yapılmamalıdır.
    • Yulafı başka şeylerle karıştırarak değil tek başına vermek daha yararlıdır.
    • Besinleri avucunuza doldurup kuşunuzun elinizden yemesine izin verin. Böylece onunla aranızdaki bağ daha da güçlenecektir.
    • Herhangi bir yiyeceği ağzınızda çiğneyip kuşunuza vermekten sakının. Ağzınızdaki mikropların kuşunuza bulaşmasını istemezsiniz, değil mi?
    • Eti de haftada yalnızca bir gün vermeniz önerilir.
    • Muhabbet kuşu beslenmesinde dikkat edilecekler ile ilgili bir diğre önemli husus, kuru meyveleri tercih etmemektir. Çünkü bunlar kurutulurken birtakım işlemlerden geçer. O yüzden kuşunuza iyi gelmeyebilir.
    • Nijer tohumu muhabbet kuşuna enerji verir. Ancak ölçüyü kaçırırsanız tüylenme problemi gözlemleyebilirsiniz veya hırçınlaşmasına yol açabilirsiniz. Tüy değişim mevsimi geldiyse daha hızlı tüye girmesi için miktarı artırabilirsiniz.
    • Buğdayı çimlendirerek vermeniz B vitamini ve mineral gereksinimini doğal yoldan karşılamak demektir.

Şimdiden tüm muhabbet kuşlarına âfiyet olsun!

Tavsiye Edilen Bağlantı: Muhabbet Kuşu Hastalıkları