Muhabbet Kuşu Hastalıkları Nelerdir?

Muhabbet kuşları ortalama 11 yıl yaşayabilen ve en çok sahiplenilen evcil hayvandır. Fakat muhabbet kuşları çok fazla hastalığa yakalanabileceklerinden dolayı bakımlarının ve kontrollerinin yapılmasına dikkat edilmelidir. Bazı hastalıklar muhabbet kuşlarının tüy ve gagalarını etkilerken bazıları da hayatlarını tehdit altına alabilmektedir.

Muhabbet Kuşlarının Yakalandığı Bulaşıcı Hastalıklar

Muhabbet kuşları, aynı insanlar gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanabilmektedir. Bu hastalıklar mantar, virüs ve bakteri nedeniyle gerçekleşebilir. Bu hastalıklardan en çok duyulanları ise polyoma virüsü, kandidiaz (pamukçuk), salmonella ve kursak iltihabı olarak söylenebilir.

Polyoma virüsü, sadece kuşlarda rastlanan bir hastalıktır. Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için büyük ve havalandırması iyi yapılan bir kafes seçmeniz en doğru çözüm olacaktır.

Bu tür kuşların geçirebileceği en hassas hastalıklardan biri de kursak iltihabıdır. Bu hastalık, bazı sebzelerin çok iyi yıkanmadığı zamanlar veya bazı ilaç kalıntılarından dolayı gerçekleşen bir hastalıktır. Belirtileri ise; pembe bir cilt, depresyon, iştah kaybı ve pis bir gagadır. Kuş böyle bir hastalığa yakalandığı taktirde en fazla beş gün yaşar.

Bu durumlarda kuşunuzun temel gereksinimlerine önem vermeniz oldukça önemlidir. Kuşunuzun zayıfladığını, aşırı su içtiğini veya tüylerinin dökülüp değiştiğini fark ettiğiniz taktirde doğrudan veterinere gitmeniz en doğrusu olacaktır.

Deri ve Tüy Hastalıkları

Bir muhabbet kuşunun dış görünüşü, bazı hastalıklarda olumuz etkilenebilmektedir. Kanatlarında kabuk oluşumu ve morarma ile kendisini gösteren Ema sendromu bu durumlardan bir tanesidir.

Kırmızı akarlar da dış parazitlerden biridir. Bu hastalığa yakalanan muhabbet kuşları kaşınmaya başlar ve kaşıntıyı önlemek için tüylerini yolmaya başlarlar. Böyle bir durumlar karşılaştığınızda kuşunuzun temizliğine dikkat etmeniz ve enfekte olan kısımları alkol ile temizlemeniz gereklidir. Bu gibi hastalıklar ile karşılaşmamak için kafesleri temiz tutmanız son derece önem taşımaktadır.

Muhabbet kuşları, soğuk algınlığı, ishal ve kabızlık gibi insanlarda da görülebilen hastalıklar da geçirebilmektedir. Ayrıca, insanlarda da rastlanan astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına da yakalanabilir ve bazı alerjik reaksiyonlar gösterebilirler. Yalnızca bunlarla da kalmayıp, tümör ve kanser gibi hastalıklara da yakalanmaları mümkündür. Kuşlar bu gibi hastalıklara yakalandıklarında genel olarak böbrekleri, derileri, sindirim sistemleri ve üreme organlarının etkilendiği görülmektedir.

Diğer Bazı Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Guatr, neredeyse her kuşun geçirdiği bir hastalıktır. Özellikle de muhabbet kuşlarında daha çok görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan muhabbet kuşlarının sesleri kalınlaşır.

Papağan ateşi, ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan muhabbet kuşları hasta olduklarını anladığından dolayı kendisini sizlerden uzaklaştırır. Bundan dolayı eğer kuşunuzda bu tarz bir davranış gözlemlerseniz dikkatli olmanız gerekir ve hemen veterinere götürmeniz gerekmektedir.

Son olarak da depresyon bir kuş için ölümcül bir hastalıktır. Eğer muhabbet kuşunuz depresyona girdiyse, iştahı azalacak ve strese girdiği için tüylerini yolmaya başlayacaktır. Bu durumda kuşunuzu neşelendirmeli ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlamalısınız. Aksi taktirde kuşunuzu kaybedebilirsiniz.

Tavsiye Edilen Bağlantı: Muhabbet Kuşlarının Bakımı Nasıl Yapılır?