Türkiye’de en çok tercih edilen papağan türü ise Jako Papağanı ve bu papağanların Hastalık ve Tedavisi ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. İnsanlara yakınlığı ve iyi taklitçiliği nedeniyle çok çabuk şekilde evcilleşmektedirler. Bu papağan türlerinden en çok beslenenlerden biri de Jako papağanlarıdır. Jako papağanları hem akıllı hem de evde beslemesi oldukça kolay ve keyifli olan bir papağan cinsidir. Jako papağanlarının diğer bir adı da Gri Afrika papağanı olarak geçmektedir. Yaklaşık olarak 30 santime varabilen boyuyla, biraz büyük türler arasındadır, ancak evcilleşince konuşması en çabuk olan türlerden biridir, dikkatli ve iyi bakıldığında 80 yıl kadar yaşayabilmektedir. Evinizde sağlıklı bir papağan beslemek için bakımları ve hareketlerinin takibi çok önemlidir.
Jako Papağanı Hastalık Belirtileri
Papağanların normal hareketlerinin dışında değişikliklerin yaşanması durumunda, hasta olma ihtimalini akıllara getirir. Bir jako papağanının hasta olduğuna dair, sık görülen belirtilerin başında, kilo kaybı, kambur gibi duruşu, titreme, kendi kendine yapması gereken kişisel bakım yapmama, tüylerin yolunması ve gaganın kafesin dışına sarkıtılması, hasta olduğunu belirtileridir. Bu belirtilerin yanı sıra dışkıda değişiklik, gözlerin devamlı kısık olması, tüylerin aşırı miktarda dökülmesi, ayakların şişmesi ve ses değişimi de papağanın hasta olduğunun belirtileridir. Bu gibi durumlardan dolayı papağanın hasta olması, hemen bir veterinere götürülmesi ve tedavi edilebilmesini gerektirmektedir. Veterinerin önerileri ve vermiş olduğu antibiyotik, vitaminler gibi ilaçları önerdiği şekilde kullanarak papağanınızın bir an önce sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Jako Papağanında En Çok Görülen Hastalıklar
Hastalıklar konusunda, insanlardan daha hassas bir bünyeye sahip olan papağanlar için ayrı bir hassasiyet ve bakım gerekmektedir. Bu bakım ve hassasiyet gösterilmemesi durumunda, papağanınızın çeşitli hastalıklara yakalanma ihtimali de yüksek olacaktır. Papağanlarda en çok rastlanan hastalıklar, papağan humması, iştahsızlık, depresyon hali ve gözde çapaklanmayla kendini gösteren bu hastalık, kuşun ölümüne neden olabilir. Mantar, bu hastalıkta papağanın tüylerinde dökülmelere neden olur ve son derece bulaşıcıdır. Polyoma virüsü, papağanın ishal olması, kusması, karın bölgesinde şişliğe ve kuşun iştahsızlığına neden olur. Giyardiya kisti, ciltte kuruluk, ishal ve halsizlik gibi belirtiler gösterir. Bu hastalıklar görüldüğünde hemen veteriner götürülmesi gerekir.
Jako Papağanı Hastalanmadan Alınması Gereken Tedbirler
Papağanlarınızın çeşitli hastalıklar yakalanmaması için bir dizi önlemler almanız gerekir. Bu önlemleri başında kafes temizliği ve kuşun bakımı yer almaktadır. Bunun sonrasında, kuşun cereyan gibi hava akımına maruz kalmamasına dikkat edilmesi gerekir. Gerekli vitamin ve bitlenme gibi durumlara karşı eczane veya kuş malzemeleri satan yerlerden temin edebileceğiniz, bit spreyi ile 2 veya 3 sefer ilaçlamanız, kuşunuzun hastalanmaması için alınacak önlemler arasında yer alır. Bunlar dışında, papağanınızı belirli aralıklarla veterinere götürmeniz ve gerekli aşılarını yaptırmanız, kuşunuzun daha sağlıklı olmasına neden olacaktır. Ayrıca papağanınıza yedirmeniz gereken gıdaları özenle seçmeniz, kuşunuzun hastalanmaması için alınacak önlemlerdendir.
Tavsiye Bağlantı: Jako Papağanı Özellikleri ve Bakımı
Sağlıklı Jako Papağanı Nasıl Olmalıdır
Papağanınızın sağlıklı olup olmadığını, papağanınızın hal ve hareketlerini, belli aralıklarla takip etmeniz gerekmektedir. Sağlıklı papağanda görülmesi gerekenleri kısaca sıralayacak olursak; Gözler canlıdır, meraklıdır, dikkatlidir. Tehlikelere karşı uyanıktır ve kendini savunmaya her an hazırdır, dışkısı normaldir, iştahı yerindedir. Gün içinde bir ya da iki defa su içer, oyun oynar, keyiflidir, şekerleme yaparken çıtırdar, ayağının birini karnına çeker, tüyleri sağlıklı, parlak ve bakımlıdır, tüylerinin renginde ve şeklinde en ufak bozulma olmaz. Papağanınızın bu şekilde sağlıklı kalması için gerekli bakımlarını zamanında yapmanız, periyodik olarak veteriner kontrolüne götürmeniz, papağanınızın daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmasına neden olacaktır.
Merhaba burnu ve ayakları mantarlı mantarlı bir jako aldık tedavi için ne yapabiliriz veteriner eczaneden mantar spreyi alındedi ama içimiz rahat etmedi bir burun deliği diğerinden buyuk?