PAPAĞAN’LARDA PARAZİT HASTALIĞI

Evimizin şen şakrak hayvanlarının başında yer alan papağanlar kimi zaman bazı sebepler ve semptomlar sonucunda hasta olmaktadırlar. Bu semptomlara örnek vermek gerekecek olursak;

  • Yetersiz Beslenme
  • İshal
  • Ani Hava Değişimleri
  • Kaşıntı Oluşturacak Etkenler
  • Hızlı Kilo Kaybı
  • Deriyi Gagalama
  • Sesinde Değişmeler
  • Aşırı Ötme veya Bağırma
  • Tüylerini Yolma

Bu belirtiler genellikle beslediğimiz kuşlarda görülen bir takım hastalık oluşum sebeplerinden bazılarıdır. Kuşlarımızın ne kadar dikkat etsek de en sık karşılaştıkları hastalıklardan biri de parazitlerdir. Sadece kuşlarımız için değil insanlarda ve tüm hayvanlarda görülen parazit hastalığı ölümcül özellik de taşımaktadır. Papağanlarımız için konuşmak gerekirse en çok onlarda bağırsak solucanları, tek hücreli mikroskobik organizmalar (protozal parazitler), uyuz hastalığına neden olan parazitler (akarlar) ve bitlerdir.

Kuşumuzun bu hastalığı kolayca atlatabilmesi için bazı güvenli yöntemler vardır. Diğer paylaşım sayfalarına nazaran güvenilir ve denenmiş bu yöntemleri gönül rahatlığı ile kuşunuza uygulayabilirsiniz. Ancak her zaman denildiği gibi hastalığı daha fazla artarsa kuşlarımızı, sağlık konusunda bilgili veterinerlere götürmenizi fazlasıyla rica etmekteyiz.

YÖNTEMLER

İlk yöntemimiz kuşumuzun midesinin rahatlaması için haşlanmış yumurta ve sarımsak iş görecektir. Haşladığımız yumurtanın beyazını kuşunuzun yiyebileceği şekilde rendelemelisiniz. Rendelediğiniz yumurtanın beyazını kuşunuzun yediği tabağa koyarsanız kuşunuz daha rahat yiyebilecektir. Ardından sarımsağın bir dişini de yine aynı yöntemle rendelemelisiniz. Rendelediğiniz malzemeleri aynı kapa döktükten sonra biraz karıştırarak birbirine yayılmasını sağlayabilirsiniz. Ardından bu karışımımızı kuşunuza yedirmeye çalışın. Kuşunuz yedikçe midesi rahatlayacaktır.

İkinci yöntemimiz biraz daha parazitlenme öncesi için uyarı niteliğinde olmaktadır. Bu yöntemimizin en önemli ve tek malzemesi olan elma sirkesi kuşunuzda parazitlenmeyi önleyecektir. Kuşunuzu yıkarken birazcık elma sirkesi sıkabilirsiniz. Ardından bol su ile ovalarsanız bu kuşunuz için bir ilaç niteliğinde koruyucu olacaktır.

Üçüncü yöntemimizde yine ikinci yöntemimiz gibi uyarı niteliğinde olmaktadır. Yine önemli malzememiz olan elma sirkesi iş görecektir. Elma sirkesini püskürtebileceğiniz bir hazneye boşaltırsanız size kolaylık sağlayacaktır. Kuşunuzun en çok vakit geçirdiği ortamlardan biri olan kafesi başta olmak üzere kuşunuzun temasta bulunduğu her yere bunu uygulayabilirsiniz. Elma sirkesinin kokusu biraz çekilmese de kuşunuzun bulunduğu yerlere az az sıkın. Sizi biraz kokusuyla etkileyecektir ancak papağanlarımız için değmekte.

Dördüncü yöntemimizde şunu belirtmek isterim. Kuşlarımıza her türlü yiyeceği yedirmeye çalışmayın. Yiyebileceği hafif ve en önemli olarak da temiz gıdalar yedirin. Yemi dışında verdiğiniz tüm yiyeceklerin temiz olması çok önemlidir. Yeni yem yemiş kuşunuzu da zorla başka bir gıda yedirmeye çalışmayın. Kuşunuzun midesinde parazit oluşmasına neden olacak davranışlardan kaçınmalısınız.

Beşinci yöntemimiz yine uyarı niteliği taşımaktadır. Kuşunuz kafesi dışında serbest gezerken her şeye gagasını sürmesini izin vermeyin. Temizlediğiniz alanlarda kuşunuzun gezmesi iç ve dış parazitlenmeyi önlemektedir.

Sizlere 5 adet öneri niteliğinde yöntemimizi sunduk. Bu yöntemleri uygulayan papağan sahipleri, papağanlarında hastalık görme olasılığını oldukça düşürecektirler.

Yazımın başında dediğim üzere her zaman veteriner kontrolü çok önemlidir. Lütfen kontrolleri sık ve düzenli yaptırınız. Konumu okumak üzere gelen papağan sahiplerine de selamlarımı ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Büyük ihtimalle hayvanınız hastalanmış ve sizi tedirginlik kaplamıştır. Lütfen sakin olun ve yöntemlerimizi uygulayın. Veteriner kontrolünü de unutmayın. İyi günler dilerim.