Sahiplendiğiniz ve evinizde beslediğiniz papağanlarınızı eğitmek mi istiyorsunuz? Ancak tam olarak papağanlar nasıl eğitilir bilmiyor musunuz. Vereceğiniz eğitimin niteliğine ve almayı planladığınız sonuçların durumlarına göre nasıl eğitim vermeniz gerektiğini bilmenize size bu noktada yardımcı olabilecektir. Ancak hangi eğitimi verdiğinizin bir önemi olmaksızın ilk yapmanız gereken şey kendinizi papağanınıza karşı alıştırmak olmalıdır. Güvenilir olduğunuzun ve ona zarar vermeyeceğinizi bilmesi vereceğiniz eğitimleri daha kolay alabilmesine yardımcı olabilecektir. Bu nedenle birbirinize alışmanız ve bu sürece başlamadan önce sinirlenmeyen, gerektiği kadar bekleyebilecek sabırda olabileceğinize kendinizi alıştırmanız gerekmektedir.

1-) Konuşma Eğitimi

Papağanların konuşabilmeleri için uzun bir süre dayanmalı ve vereceğiniz eğitimlerde sürekli tekrar yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. “Papağana konuşma eğitimi nasıl verilir?” sorusundan önce yapmanız gereken ilk iş papağan türlerinden hangilerinin daha eğitilebilir olduğunu bilmektir. Bazı türlerin konuşma açısından çok yetenekli olmamalarına karşılık bazı türler sohbet edebileceğiniz kadar bu konuda yeteneklidir. En konuşkan papağan türü “geveze” olarak nitelendirilmiş Lori papağanıdır. Bu türde papağan sahiplenirseniz işiniz biraz daha kolay olacak demektir. Kendinizi alıştırdıktan ve güvenilir olduğunuzu öğrettikten sonra her gün 5-6 kez en fazla 5 dakika olacak şekilde pratik yapmanız gerekmektedir. İlk etapta kısa ve kolay kelimeler öğretmeye çalışmanız alacağınız sonuçlar açısından oldukça önemli olacaktır.

2-) Ele Alıştırma Eğitimi

Papağanın ele alıştırılması da uzun bir süreç gerektirebilecektir. Bu eğitimin verilmesi için de diğerlerinde olduğu gibi güvenilir olduğunuzu göstermeniz gerekmektedir. Bu sürecin tamamlanabilmesi için ilk etapta elinizi sadece kafesin içerisine sokmanız gerekecektir. Herhangi bir hareket yapmadan sadece elinizi kafesin içinde tutmanız onun zararsız olduğunu gösterecektir. “Papağan nasıl ele alıştırılır?” sorusunun doğru şekilde cevaplandırılabilmesinin ilk aşaması budur. Belirli bir süre bu şekilde işlem yaptıktan sonra parmağınızı papağanı ürkütmeden göğsüne doğru götürmeniz ve yine ürkütmeden onu sevmeniz gerekmektedir. Bunu da başarmanızın ardından sürekli kafesinde tahta üzerinde durduğundan bu tahtayı kendi elinizde tutup alışmasını sağlamanız gerekir. Elinizdeki tahtanın üzerine çıkan papağan belirli bir süre sonunda elinize gelebilir. Eğer bu sürecin sonunda elinize gelmezse bu sefer parmağınızı kafeste takılı olan tahtanın ucuna parmağınızı dayamalısınız. Bu şekilde elinize gelmesini sağlayabilirsiniz.

3- ) Ödülle Eğitim

Papağanlarınızın eğitilmesi sürecinde mutlaka ödül sistemini kullanmanız gerekir. Diğer hayvanlarda olduğu gibi papağanlarda da istediğiniz bir şeyi yapmalarının sonucunda onları ödüllendirmeniz sayesinde daha olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Bunun yapılabilmesi için papağanınızın yemeyi en çok sevdiği yiyeceği bilmeniz gerekir. Kedi ya da köpeklerde ödül mamaları bu durumu kotarıyor olsa da papağanlarda bu durum değişkenlik gösterebilir. Türlerine göre doğal ortamlarında en çok tükettikleri yiyeceklere bakarak bu sorunu çözebilirsiniz. Meyve, sebze, tokum ya da bitki köklerinden herhangi birini vererek onları ödüllendirebilirsiniz.

Papağanlar Nasıl Eğitilir İşte 6 Yöntem

4-) Sürekli Sevgi Gösterin

Sosyal canlılar olan papağanlar sürekli kendilerine ilgi ve sevgi gösterilmesini isterler. Bu nedenle sürekli olarak onlarla ilgilenmeli ve ihtiyaçları olan sevgiyi göstermelisiniz. Papağan eğitimi sürecinde başarılı olmanın anahtarı ilgiden geçer. Evde tek başlarına kaldıklarında strese girebilecek olan papağanların tek başlarına bırakmaları çok önerilmemektedir. Bırakmak zorunda kaldığınız zamanlarda televizyon ya da radyo gibi cihazları açık bırakarak onları yalnız kaldıkları düşüncesinden kurtarabilirsiniz. Ancak bu durumun günlerce sürmemesi gerekir.

5-) Kafes Temizliği

Papağanlara ilgi gösterdiğinizin bir göstergesi de kafeslerinin sürekli olarak temizlenmesi olacaktır. Boyutlarına en uygun şekilde aldığınız kafeslerin alt tabakaları genelde ızgara biçiminde olmalıdır. Bu şekilde pislikler bu ızgaralardan geçerek kafesin alt kısmında toplanabileceklerdir. Bunu yaparak da papağanınızın kirlenmesini önleyebilirsiniz. Aynı şekilde yem ve su kaplarının sürekli olarak temizlenmesi gerekecektir.

6-) Banyo Yaptırma

Papağanlar sürekli olarak banyo yaptırılması gereken evcil hayvanlar arasında yer almaktadır. Mevsime, hava sıcaklıklarına ve papağanların türlerine göre banyo yaptırma sıklıkları değişiklik göstermektedir. Ancak özellikle kış aylarında ve geceleri çok sık banyo yaptırılmaması gerekmektedir. Hava sıcaklıklarının düşük olduğu bu dönemlerde banyo yaptırmanızın bir sonucu olarak papağanı hasta etmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Papağan beslemek herkesin yapamayacağı bir şeydir. Özellikle sabırlı olmayan ve aynı zamanda gerekli ilgiyi gösteremeyecek olanların papağan sahiplenmeleri fazla önerilmemektedir. Bununla birlikte doğru uygulayacağınız yöntemler ile birlikte hızlı papağan eğitimi verilebilmesi sağlanabilecektir.