Papağanların beslenmelerindeki en büyük neden konuşabiliyor olmalarıdır. Peki tam olarak papağan nasıl konuşturulur? Diğer bütün eğitim süreçlerinde olduğu gibi konuşma eğitimi verilme sürecinde de uzun mesai harcamanız ve sabırlı olmanız gerekmektedir. Sahiplendiğiniz papağan türlerine göre vereceğiniz eğitimlerin sonuçları değişebilmektedir. Bazı papağan türlerinin kelime dağarcıkları çok fazla olduğundan dolayı daha çok konuşturulabilmektedir. Eğer asıl amacınız papağanınızla konuşmaksa sahiplenmeden önce araştırmanızı daha iyi yapmanız gerekmektedir. işte papağanınızı konuşturmanın yöntemleri:
1-) Papağanınızın Hangi Tür Olduğunu Öğrenin
Bazı papağan türleri konuşabilme yetenekleri açısından diğerlerinden daha öndedir. Bu nedenle alabileceğiniz sonuçları görebilmeniz açısından ilk yapılacak şey papağanınızın türünün ne olduğunu öğrenmektir. Bu şekilde uygulayacağınız yöntemleri de seçebilecek ve daha doğru sonuçlar alabileceksiniz. Konuşmaya daha yatkın olan türlere bakacak olursak:
- Amazon papağanı,
- Sultan papağanı,
- Afrika gri papağanı,
- Kakadu papağanı.
2-) Papağanınızla Doğru İlişki Kurun
Yapacağınız en önemli işlemlerden birisi sürekli olarak papağanınızla ilgilenerek onunla ilişki kurmak olacaktır. Papağanınızın size güvenebilmesi ve söylediklerinizi tekrar edebilmesi için sürekli olarak ona sevgi göstermeniz ve ilgi göstermeniz gerekmektedir. Papağanlar sosyal hayvanlar olduklarından dolayı sürekli olarak kendileri ile ilgilenilmesini isterler. Papağanınızı sahiplendikten sonra eve getirdiğiniz ilk süreler onunla doğru iletişimi kurmanız için en doğru zamanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle bu süreyi doğru kullanmanız gerekmektedir.
3-) Konuşturma Çabalarının Düzenli Olmasını Sağlayın
Papağanın konuşabilmesi için her gün düzenli olarak alıştırma yapmanız gerekir. Ancak bu çalışmalar 5 dakikayı geçmemelidir. Bu süreden sonra yapacağınız çabalar papağanların dikkatleri dağılacağı için boşuna olacaktır. Günde en az 5 ya da 6 defa, 5’er dakikalı periyotlar halinde yapacağınız çalışmaların neticesini almaya başlayabilirsiniz. Ancak bu hemen sonuç verebilecek bir çaba değildir. Uzun süre bu çalışmaları yapmanız gerekebilir. Düzenli olarak çalışmaların yapılması oldukça önemli ve aksatılmaması gerekmektedir.
4-) Kolay ve Kısa Kelimelerle Başlayın
Muhabbet kuşları papağanlar kadar olmasalar da konuşabilirler. Papağanlar daha fazla olan kelime dağarcıkları ve zeki hayvanlar olduklarından dolayı daha çok konuşma yapabilirler. Ancak ilk başta seçeceğiniz kelimeler de çok önemli olacaktır. Uzun ve zor kelimelerden ziyade daha kolay ve mümkümse tek hecelik kelimeler seçmeniz daha doğru olacaktır. Doğası gereği çıkarttıkları seslere yakın olan kelimeleri seçeniz de kısa süreler içerisinde sonuç alabilmenize yardımcı olabilecektir. Bilmeniz gereken diğer bir konu da “P” harfini telaffuz etmekte zorlandıkları için seçtiğiniz kelimelerde bu harfin olmadığına emin olmalısıız.
5-) Papağanın Sizi Taklit Etmesini Sağlayın
“Papağan nasıl konuşturulur?” sorusunun bir diğer cevabı da ağız ve dil hareketlerinin taklit edilebilmesi olacaktır. Sesleri ve dolayısıyla kelimelerin bizim ağzımızdan çıkması için dilinizin hareketleri belirleyici olmalıdır. Bu durum papağanlarda biraz farklı olsa da konuştuğunuzda ağız hizasında tutmanız daha olumlu sonuçlar alabilmenize yardımcı olabilecektir. Bu nedenle siz kelimeleri söylediğinizde yüz hizanızda olmasına dikkat edin.
6-) Yanınıza Bir Arkadaşınızı Alın
Konuşma terapilerine arkadaşlarınızın da katılmasını sağlayarak papağanlarınızın bu durumu gözlemlemesine ve konuşmayı daha rahat öğrenmesine yardımcı olabilir. Arkadaşınızla aranızda yaptığınız konuşmalar papağanlarınıza referans olabilecektir. Yaptığınız konuşmaları referans alabilecek papağanlar bu konuşmaları zaman içerisinde taklit edebilirler. Bunun örneği olarak evde yaptığınız konuşmaları taklit eden papağanlar gösterilebilir. Aynı zamanda yapılan araştırmalar da bu durumu rakip/model yönetimi olarak adlandırmaktadır. Papağanın daha kolay konuşma öğrenmesi için birçok farklı yöntemi denemeniz gerekebilecektir.
7-) Eğlenceli Zaman Geçirmesini Sağlayın
Eğer konuşmayı öğretme süresi içerisinde sert ve kızarak davranırsanız papağanınız bir süre sonra öğrenmeyi reddedecektir. Aynı insanlarda olduğu gibi eğlenceli bir şekilde öğretme sürecine girerseniz daha olumlu sonuçlar alabileceksiniz. Belirli bir süreden sonra sıkılan papağanınız öğrenmekten vazgeçecek ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın sonuç alamayacaksınız.
Papağanların konuşmayı öğrenmeleri bazen kolay olsa da çoğu zaman zorlu bir sürecin sonucudur. Bu nedenle adımları doğru bir şekilde uygulayarak en doğru sonuçları alabilirsiniz. Sadece konuşturmak için çaba göstermeniz değil aynı zamanda ilgi ve sevgi göstermeniz de gerekecektir. Sosyal canlılar olan papağanlara eğitim vermek onları eğlendirerek ve ilgi göstererek gerçekleştirilebilecek süreçlerden meydana gelmektedir.