Muhabbet kuşları ufak ve sevimli yapılarından dolayı birçok evde kendine önemli bir yer edinmiştir. Sarı, mavi, yeşil, beyaz gibi canlı renkleri ile oyuncu karakterleri ile en çok beslenen kuş türleri arasında yer alırlar. Özellikle karışık renkli olanlar hemen her kuşçuda rastlayabileceğiniz kuşlardır. Her canlıda olduğu gibi muhabbet kuşları da birtakım nedenlere bağlı olarak hastalık belirtisi gösterebilmektedir.
Muhabbet Kuşları Hastalık Belirtileri
En sık karşılaşılan muhabbet kuşu hastalıkları belirtileri arasında şunları saymak mümkündür:
- Dışkılarında görülen anormal durumlar
- İştahsız olmaları
- Tüylerindeki mat ve rengi bozulmuş tüyler
- Ötmemesi
- Anormal hareketler sergilemesi
- Poposunda oluşan kirlilik
- Fazla uyuması
- Bitkin halleri ve tüy bakımını yapmamı
Bunların yanında eğer ilerlemiş bir hastalığı var ise kafesin tabanında durur ya da yatarlar. Muhabbet kuşlarında çok farklı hastalık türleri bulunmaktadır. Bakımlarını çok iyi yapmanıza rağmen çoğu zaman bu hastalıklardan onları korumak pek de mümkün olmayabilir.
Muhabbet Kuşlarında En Sık Görülen Hastalıklar
Muhabbet kuşu enfeksiyon belirtileri göstermeye başladığında birçok farklı hastalıktan şüphe duyulabilir. Kuşların yaşam kalitesini düşüren, canlılığını yitirmesine neden olan ve hatta ölümle sonuçlanan çok ciddi hastalık türleri bulunmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları şu şekilde açıklanabilir:
- Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı
Muhabbet kuşlarında görülen mantar hastalığı belirtilerini en iyi gösteren hastalıklardandır. Genel olarak tüylerinin dökülmesi, bitliymiş gibi görünmesi en belirgin belirtiler arasında yer almaktadır. Bunun yanında kızarmış bir deri, pullanma, sürekli kaşıntı da mantarın belirtilerindendir. Bu hastalığın en büyük riski ise bulaşıcı olmasıdır. Temas halinde etrafındaki canlılara da kolayca geçebilecek bir hastalıktır.
- Muhabbet Kuşu Sindirim Sistemi Bozukluğu
Muhabbet kuşlarında en sık karşılaşılan hastalıklar arasında sindirim sistemi bozukluğu gelir. Birçok kuşun ciddi sorunlar yaşamasına neden olan bu hastalık türü kuşları yavaş yavaş etkiler. Belirtileri arasında ise karın kısmındaki damarların yeşile dönmesi vardır. Bunun yanında biraz daha ilerlediğinde bu bölgede kızarıklıklar da oluşmaya başlar. Muhabbet kuşu sindirim sistemi bozukluğu belirtileri görüldüğünde veteriner desteği almanızı öneririz.
- Muhabbet Kuşlarında İshal
Muhabbet kuşu ishal en çok rastlanan sorunlar arasında bulunur. Bu rahatsızlık iki farklı şekilde ortaya çıkar. Birincisi mikrobiktir. Diğeri ise daha çok gıdaya bağlıdır. Mikrobik olmayan ishal türünde kuşlara özel bir beslenme programı uygulanarak hastalığın tedavisi sağlanır. Kafesinde uygun yem ve yulaf verilmesi kısa sürede toparlanmasını sağlar. Aynı zamanda farklı bir kuş yemliğinde haşlanmış patates de bulundurabilirsiniz. Muhabbet kuşları ishal olduğunda ciddi anlamda su kaybı yaşarlar. Bu kaybının önlenmesinde marul yaprakları son derece etkilidir. Eğer mikrobik olarak ishal olmuşsa mutlaka kafes, yemlik ve suluk temizliğine gereken önem verilmelidir.
- Muhabbet Kuşu Bronşit Hastalığı
Muhabbet kuşu bronşit hastalığı da son derece ciddi kuş hastalıklarındandır. Bu rahatsızlıkta kuşlar solunum güçlüğü yaşarlar ve sık sık nefes alarak solunum ihtiyacını gidermeye çalışırlar. Aynı zamanda bronşit ilk aşamasında yüksek bir ateş olarak da kendini gösterebilir. Önlem alınmadığı takdirde kuşların ölümüne neden olabilecek bir hastalıktır.
- Muhabbet Kuşu Solunum Yolları Hastalıkları
Solunum yolu hastalıklarında kuşların boğazına bir şeyler takılmış gibi bir durum olur. Sürekli olarak ağzını açıp kapama hareketleri yapar. Kuyruklarını sallar ve çok zor nefes alır. Böyle durumlarda mutlaka veteriner desteği alınması önerilmektedir.
- Muhabbet Kuşu Astım Hastalığı
Muhabbet kuşu astım hastalığı da sık karşılaşılabilen hastalıklardandır. Bu hastalık belirtileri arasında nefesinin hırıltılı olması ve zor nefes alıp verme ilk sıralarda gelir. Astım nedeniyle bu kuşlar çok fazla ötmezler ve ötüş kalitesi de son derece düşüktür. Bakımsızlık, kirli bir kafes, bronşitin tedavi edilememesi, dumanlı hava gibi birçok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilmektedir. Veteriner hekimlerin uygulayacağı uygun tedavilerle kısa sürede iyileşebilirler.
Muhabbet kuşları oynamayı çok seven canlılardır. Eğer oyun oynamayı bırakmışlarsa ve ötme konusunda çok istekli değillerse mutlaka bir veteriner desteği almanız gerekir.
Tavsiye Edilen Bağlantı : Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?