Genellikle Sultan Papağanı olmak üzere, bazı papağan cinslerinde, olması gerekenin çok üstünde ve yoğunlukta gaga büyümesi meydana gelebilir. Bu durum, hem papağan severlerin ciddi şekilde yaralanmalarına neden olabilir hem de papağanın kendi kendisini yaralamasına sebep olabilir. İşte bu yüzden, bu papağanlarda, gaga kesimi çok önemlidir. Tabii ki bunun için doğru zamanı ve doğru tekniği belirlemek gerekir.
Papağanın Gagası Kesilir mi?
Papağanların gagaları, diğer kuş türleri arasında en güçlü olan gagalardan olduğu için, bunları törpülemek, son derece önemlidir. Oval hareketler ile törpülemek gerekir. Kırılmamasına ve zedelenmemesine dikkat edilmelidir. Eğer, bunu tam olarak yapamayacağınıza inanıyorsanız; lütfen teknik destek alınız ya da veteriner hekiminize danışınız. Aksi takdirde, papağanınız, bu durumdan çok büyük acılar çekebilir ve hatta, yeme yetisini kaybedebilir. Cennet papağanında da, tırnak ve gaga kesimini yapmak yerine törpülemek önemlidir. Oval hareketler ile ve yavaş olmak sureti ile yapabilirsiniz. Gaga taşları bu için kullanılır.
Papağanın gagası neden uzar?
Eğer papağanınız, 1-3 yaş arasında ise ve beklenmedik bir şekilde uzun gagalara sahipse ve hemen kırılıyorsa, halsizse bu durumda muhakkak vakit geçirmeden veteriner hekime gidiniz. Çünkü iş ciddi olabilir.
Papağan Ele Nasıl Alıştırılır?
Papağanlar, sadece söyleneni tekrarlayan ve bu yüzden merak uyandıran hayvanlar değil, aynı zamanda stres atmaya ve sahiplik iç güdüsünü geliştirmeye de yarayan hayvanlardır. Papağanların, özellikle ele gelmesi bu bağlamda tüm stresimizi alır götürür. Tabii ki her papağan, her seslendiğimizde elimize de gelmez. Ancak alıştırılması, hem eğlenceli hem de sonunda çok mükemmel olur. İşte biz de bu yazımızda sizler için papağan ele nasıl alıştırılır sorusunun cevabına değineceğiz.
Papağanı alıştırma Yöntemleri
Öncelikle bunun bir sabır gerektirdiğini bilmeniz gerekiyor. Zira, birkaç alıştırma sonrasında bir anda papağan ele gelmez. Bu yüzden sabırlı ve azimli olmanız gerekiyor. Bunun için günlük olarak size anlatacağımız eğitimleri uygulayın. Günde 10 kez parmağınızı kafes içerisine koyup bir süre burada bekletin. Bu süreçte eliniz papağana çok yakınlaşmamalı ve kafesi ya da kafes içerisindeki parçaları da titretmemeniz gerekiyor. Birkaç gün bu şekilde yaptıktan sonra papağanınız artık sizin elinize alışacaktır. Ve bir süre sonra parmağınızın üzerine yemlerden de serpiştirerek tekrarınızı yapmaya devam edin. 10-15 gün sonra, papağanınızın artık elinize geldiğini göreceksiniz.