Genelde papağan sahiplerinin en çok muzdarip olduğu konulardan biri de “papağanım ötmüyor” sorunu ve bu soruna ilave diğer rahatsızlıklar. Çünkü papağanlar tek başına ötmeme sorununu yaşamaz, buna ek olarak kakasını yeme, yemek yememe, titreme ve tüy dökme gibi problemleri de beraberinde yaşar. Peki neden papağanlar ötmez? Altta yatan bir sebep var? Çözümleri nelerdir? İşte papağanım ötmüyor sebepleri ve çözümleri.

 

Yeni Aldığım Papağan Ötmüyor

Eğer papağanı yeni aldıysanız muhtemelen yeni ortama ayak uydurmaları biraz zaman alacaktır. Evet belki de petshopta satın alırken çok güzel ötüyordu ancak bu durum siz onu eve getirdiğinizde durmuş olabilir. Bunun için biraz sabretmeniz gerekir. 1 hafta beklemeniz ve durumu iyi bir şekilde takip etmeniz gerekecek. Eğer sorun çok daha büyük bir soruna doğru ilerliyorsa, o zaman veteriner hekime acilen götürünüz. Ancak ilave bir sorun yoksa, bu durumda biraz sabretmeniz gerekebilir.

 

Tek Papağan Öter Mi?

Papağanların bazı türleri tek başına yaşamaz ve bir kafes arkadaşı ile birlikte yaşar. Erkek-dişi genelde seçilen arkadaşlık seçeneğidir. Böyle bir durumda, eğer arkadaşı ölmüş ise ya da ondan ayrılmışsa da psikolojik olarak ötmeyecektir. Bunun için bir süre beklemeniz veya yanına bir arkadaş eklemeniz gerekebilir.

 

Mevsim Etkisi

Mevsim etkisi, evcil hayvanları çok yönlü etkiler. Bu etkilerden biri de onun ötmemesine neden olabilir. İşte mevsim etkilerinin ortadan kalkmasını beklemeniz gerekebilir. Bu da 1-2 hafta sürebilir. Bunun da en iyi çözümü veteriner hekime gitmeniz olacaktır.

 

Yem Değişimi ve Papağan Ötüşü

Yem değişimi ve diyeti değişen papağanların da sıklıkla bu yola başvurduğunu görüyoruz. Çünkü, aşırı derecede kendini yeme bağlayan papağanlar buna sahip olmadığında, deyim yerindeyse küser. Yemlerini tekrar eskisi gibi ya da daha güçlü bir diyetle değiştirdiğinizde, kendine gelecektir.

 

Altta Yatan Bir Hastalık

Altta yatan bir hastalık da buna neden olabilir. Ancak bu durumda hiçbir zaman tek başına ötmeme tepkisi ortaya çıkmaz. Buna ilaveten bazı sorunlar da ortaya çıkacaktır. Tüy dökülmesi, titreme, dışkısını yeme, dışkı kokusunun ağır olması ve kötü koku da buna eşlik edebilir. En iyi çözüm için veteriner hekime gitmeniz gerekecektir.