Taşıdığı renklerinden adını alan mavi cennet papağanı beslemek istiyorsanız, bilmek isteyeceğiniz tüm bilgiler yazımızda yer alıyor. Yazımızda mavi cennet papağanı bakımı ile ilgili bilmeniz gereken ve önem taşıyan tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Cennet papağanı türlerinden birisi olan mavi cennet papağanı, çok canı yakın karakteristik özeliklere sahiptir. Bu açıdan kalabalık ortamları sevdiği gibi sosyalleşme yönü de çok kuvvetlidir. Böylesine cana yakın ve sevecen bir yapıya sahip olan mavi cennet papağanına uygun koşulları sağlayabilmek için bakımına dair bilgi sahibi olmalısınız.
Mavi Cennet Papağanının Özellikleri
Her kuş türü için geçerli olduğu gibi mavi cennet papağanı bakımı içinde özelliklerini yakından biliyor olmanız gerekir. Özelliklerini bilmeniz hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı için en iyi koşulları oluşturabilirsiniz. Mavi cennet papağanı ile ilgili bilmeniz gereken en temel şey sosyal canlılar olduklarıdır. Yani yalnız olmayı hiç sevmezler. Bu yüzden mavi cennet papağanınızın asla yalnız kalmasına müsaade etmemelisiniz.
İlgiye ve sosyalleşmeye bu kadar hevesli olması mavi cennet papağanının en azından çift halinde bakılmasını gerektiriyor. Oldukça hareketli olmasından ötürü mavi cennet papağanı kafesi içerisinde bol bol oyuncak ve uğraşabileceği güvenli malzemelere yer vermelisiniz.
Mavi Cennet Papağanı Kafesi Nasıl Olmalı?
Bir canlıyı evinizde beslemeye karar verdiğinizde onun tüm sorumluluğu sizin üzerinizdedir. Bu nedenle bakımı, temizliği, beslenmesi ve sağlığı kadar oyun ihtiyaçlarına da yanıt vermelisiniz. Papağan türlerinin bulundukları ortamda ruhsal olarak kendilerini iyi hissedebilmeleri hayati önem taşıyor. Kendini güvende hissedeceği, enerjisini ve can sıkıntısını atabileceği bir atmosferde bakımının yapılması gerekir. Bu yüzden mavi cennet papağanı bakımı ile ilgili en önemli konulardan birisi de doğru kafes seçimidir.
Mavi cennet papağanı kafes seçiminde fiziksel özelliklerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu papağan türü çok fazla büyüyen bir yapıya sahip değildir. Ortalama olarak 15 cm boyutlarına ulaşan bu papağan türünde “60*40*40” ölçülerinde bir kuş kafesi son derece idealdir. Hatta bu ölçülerdeki bir kafeste mavi cennet papağanına çift olarak dahi rahatlıkla bakabilirsiniz.
Suluk ve yemlik ile birlikte tünekleri kafesin köşe kısmına koymalısınız. Çünkü çok hareketli olduklarından bunlar hareket alanını kısıtlar ve hatta zarar görmesine neden olabilir.
Mavi Cennet Papağanı Beslenmesi
Papağanlar rengarenk tüyleri, konuşkan ve ilgi düşkünü karakterleriyle bulundukları her ortama neşe katar. Sosyal açıdan bu güçlü ve dinamik karakterlerinin altında oldukça narin fiziksel özelliklere sahiptir. Hem fiziksel hem de duygusal yönden en ufak olumsuzluklar mavi cennet papağanları için hayati tehdit yaratıyor. Mavi cennet papağanı beslenmesi ile ilgili doğal olarak hassas hareket etmenizde fayda var.
Mavi cennet papağanı türü doğal yaşam alanında genellikle çiçek ve bitki tohumları, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerle besin ihtiyacını karşılar. Sizde evde besleyeceğiniz mavi cennet papağanı için bu tip besinleri tercih edebilirsiniz. Bunun dışında papağan yemi gibi hazır yemleri de kullanabilirsiniz. Ancak sağlıklı bir bakım için sadece yemle beslemeyi tercih etmemenizi öneririz.
Günlük vitamin ihtiyacını karşılamak için taze meyve ve sebzelerden yararlanabilirsiniz. Ancak özellikle meyve miktarı konusunda çok dikkatli olmalısınız. Aksi halde yüksek su içeriği nedeniyle ishal problemi yaşatabilir. Uygun miktarlarda olacak şekilde gün içerisinde akdarı, yulaf ve keten tohumu kullanabilirsiniz. Ayrıca meyve olarak üzüm, portakal, muz, şeftali ve kayısı tercih edebilirsiniz.
Yetişkin bir mavi cennet papağanı için fıstık, fındık ve ceviz gibi kuruyemişleri de minimal miktarlarda verebilirsiniz. Bununla birlikte hayati risk teşkil ettiği bilinen çikolata, elma çekirdeği, avokado gibi besinleri vermekten muhakkak kaçınmalısınız.
Mavi Cennet Papağanı Su Temizliği
Mavi cennet papağanı suluğunu periyodik olarak temizlemelidir. Özelikle 3 ile 4 günlük süreçlerde suyunu dökerek, yenisini koymalısınız. Hem suyun beklemesinden kaynaklı içerisinde oluşan etkenler hem de çevreden gelen faktörler suyun kalitesini ve değerini düşürür. Bu yüzden 3-4 günlük periyotlarda suyu boşaltıp, tazelemelisiniz.
Su yenileme işlemi sırasında da uygun miktarlarda vitamin ilavesi gerçekleştirerek, kuşun sudan ihtiyaç duyduğu vitaminleri almasını sağlayabilirsiniz. Mavi cennet papağanı su ihtiyacı hareketliliği nedeniyle çok fazla olabiliyor. Ancak aşırı su tüketimine de müsaade edilmemelidir ki aşırı su ishal gibi problemlerin oluşmasına neden olabiliyor.