Bir papağana sahip olmak gerçekten de insana huzur verir ve onları beslemek içten içe bir rahatlık sağlar. Güzel ve cıvıl cıvıl tüyleri insanın gözüne hoş bir perde inmesini sağlar ve insan bu perdenin hiçbir şekilde kalkmasını istemez. Ses ve müziğe eşlik etmeleri ise tarifi imkansız bir deneyim. Peki onlar bu ihtişamları ile bize en iyisini sunarken, biz de onlar için yükümlülüklerimizi yerine getiriyor muyuz? Onların beslenmeleri için doğru yemleri doğru zamanda veriyor muyuz? Eğer papağanlar ne yer diye merak ediyorsanız, size bu yazımızda net açıklamalar sunmak ve bu mükemmel varlıklara en iyisini sunmanızı sağlamak istiyoruz. İşte papağanlar ne yer sorusunun cevabı.
Taze Sebze ve Meyve
Papağanların hiçbir şeye değiştiremeyeceği en sağlıklı ve güzel besinler, taze meyve e sebzelerdir. Buna ek olarak tohumlardan da çok büyük zevk alır ve çok kısa sürede onları da tüketirler. Tabii ki papağanlar her ne kadar doğal ortamda çok daha farklı diyetler uygulasalar da, evcil papağanlar için daha dikkatli bir diyet uygulamak gerekir.
Çok fazla püre ve haşlanmış meyveyi fazla yağ ve şekerden kaçınmak için vermemeye çalışın ama bazen diyetlerini çeşitlendirmek için verebilirsiniz.
Maydanoz, patates, bamya, süs lahanası, karahindiba bitkisi, kış kabağı, pırasa, domates, ıspanak, hardal bitkisi, biber, kabak, mısır, kara lahana, havuç, brokoli, pancar ve kuşkonmaz, vereceğiniz sebzelerdir.
Bu sebzelere ek olarak meyve olarak ise, şeftali, nar, papaya, mango, üzüm, turunçgillerin hepsini, muzu ve elmayı verebilirsiniz.
Hayvansal Proteinler
Papağanlar az da olsa proteine doğrudan ihtiyaç duyar ve en iyi protein kaynağı olan kırmızı et yiyebilirler. Genelde veterinerler yumurta vermeyi önerse de az olmak kaydıyla verilebileceğini savunan veterinerlerin sayısı daha fazladır.
Tavuk eti ve kemiği de verilebilir. Protein ihtiva eden papağan yemleri de verilebilir. Sorun olmayacaktır.
Taze Çiçekler
Papağanınıza tüm taze çiçekleri ve bitkileri de verebilirsiniz. Ancak bunun veteriner hekime sorulara verilmesine dikkat etmelisiniz. Çünkü türden türe bu bitkiler zarar verebilir ve geri dönüşü olmayan bir duruma gelebilir. Buna dikkat etmelisiniz.