Cıvıl cıvıl renkleri ve huzur verici görünümleri ile insanın ömründe beslemeyi deneyimlemek isteyeceği harika bir papağan ırkı olan Cennet papağanları Afrikadan dünya ülkelerine yayılan bir papağan türüdür. Bu papağanlar genelde evcil kuş türleri arasında en çok beslenen kuşlardan biri olmasını hem güzel görünümüne hem de harika seslerine borçludur. Çalan bir şarkı ve müzik, onlar için vazgeçilmez bir andır, muhakkak bu ana eşlik ederler. Tabii ki bunun için kafesin biraz büyük olması son derece önemlidir. Küçük kafeslerde huysuzluk yaparlar.
Cennet Papağanı Özellikleri
Cennet papağanları, Afrika ve Hint ana karasında yaşayan ve buralardan dünyanın geri kalan sıcak bölgelerine göç eden kuşlardır. Birçok türü olan cennet papağanlarının en çok bilinenleri ince tüylü ve kalın gagalı olanlardır ve bu tür 12 ile 20 cm arasında bir boyuta, 40-65 gram gibi bir ağırlığa sahiplerdir. Yeşil ağırlıklı küt kuyruğu ile dikkat çeken bu kuşlar, genelde 10 yaşına kadar yaşar ve 15 yaşına kadar da yaşayan sevimli ve sakallı türleri de vardır.
Keskin gagaları o kadar sivridir ki, kafesten elinizi uzattığınızda parmaklarınıza zarar verebilir ve hatta ufak da olsa parça koparabilirler.
Cennet Papağanı Yaşam Alanları
Yaşam alanları genelde sıcak olan bölgelerdir. Hint anakarası ve Afrika kıtası dışında dünyanı geri kalan sıcak bölgelerinde mevsimlere göre göç ederek buraları yaşam alanları haline getirirler. Aynı zamanda evcil olarak sıcak ortamlarda kafeslerde de yaşayabilirler.
Cennet Papağanı Ne Yer?
Cennet papağanları çoğu zaman yeşil gıdalar ve çeşitli sebze tohumları ile karnını doyurur. Meyvelerin püre halini veya tahıl çeşitlerini de vererek besleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra kuş yemlerini de vererek besleyebilirsiniz. En sevdikleri besinler ise kabak ve ay çekirdekleridir ki onlar bu çekirdekleri çitlerken onlara dokunmak, size huzur verecektir. Kalamar mürekkep balıklarının kemiklerinden yapılan taşları da kullanabilirsiniz.
Cennet Papağanı Hastalıkları
Meydana Gelebilecek Hastalıklar ve Tedavi Yöntemleri: Genelde cennet papağanlarının en fazla rahatsız olduğu durumlar; aşırı tüy dökme ve göz kapağı hastalıklarıdır. Eğer kirli ve tozlu bir ortamda besliyorsanız, sürekli olarak gözlerinin sulandığını ve çapak topladığını göreceksiniz. Bu da zamanla dışkılarının kokusuna ve rengine de yansıyacaktır. Bu durumlar ile karşılaştığınızda acilen veteriner hekime başvurmanız gerekecektir.